Un arxiu en diverses carpetes del Drive

Español (Spanish) English

De totes les aplicacions de G Suite, el Drive és una de les que més s’utilitza, però també és una de les que més mal de caps dóna. Per treure-li suc, cal ser endreçat i tenir alguns conceptes clars del seu funcionament. En altres ocasions ja he parlat de com tenir-lo organitzat: Organitzant el Google Drive i Google Drive compartir carpetes o documents?

En aquest article parlaré de l’opció de tenir un mateix arxiu en dues o més carpetes diferents i de les precaucions que hem de tenir si la utilitzem.

Tot i que el Drive el veiem organitzat com un disc dur, amb arxius i carpetes, en el fons l’hauríem de veure més com el correu, organitzat amb etiquetes. Quan creem un arxiu nou, independentment del nom que li posem, Google el desa amb un identificador únic en una base de dades.

Això permet, per exemple, que puguem tenir dos arxius amb el mateix nom dins d’una carpeta. Google no utilitza el nom per a res (vaja, per a mostrar-nos-el a nosaltres). Sempre fa referència a l’arxiu pel seu id. Aquest identificador es pot veure a la barra d’adreces.

Si movem aquest arxiu a una carpeta, Google només afegeix a la base de dades un camp indicant que està en una carpeta. La carpeta també té un identificador que la identifica.

De fet, quan seleccionem una carpeta en el Drive, només estem fent un filtrat de la base de dades. Google ens mostra tots aquells fitxers que tenen indicat que estan en aquella carpeta. Per tant, el Drive ens l’hem d’imaginar com un llistat de fitxers amb etiquetes. Si voleu, seria una mica com l’opció FILTRAR d’un full de càlcul. En seleccionar una carpeta (fins i tot La meva unitat) només estem seleccionant un filtre.

Aquesta forma d’organitzar-lo, permet que un mateix arxiu estigui en dues o més carpetes simultàniament. No és que hi hagi un arxiu en una carpeta i en una altra carpeta hi tinguem un accés directe. No! És el mateix arxiu que està a les dues carpetes. O, dit més correctament, és el mateix arxiu que té indicades les dues carpetes a la base de dades. Per tant, quan fem el filtre d’arxius (fent clic a qualsevol de les dues carpetes) ens apareix.

Col·locant un arxiu a diverses carpetes

Per col·locar un arxiu a dues carpetes simultàniament hi ha dues maneres:

  1. Creem el fitxer dins d’una carpeta. Seleccionem l’arxiu sense obrir-lo i premem les tecles Shift i Z. Aparexi un menú per triar una carpeta. En un color molt tènue ens indica que el que estem fent és AFEGIR. Per tant, l’arxiu estarà a les dues carpetes
  2. Creem un fitxer dins d’una carpeta. Despleguem les carpetes amb l’arbre que hi ha l’esquerra. Comencem a arrossegar l’arxiu i, abans de deixar-lo anar dins la segona carpeta, premem la tecla Ctrl. Veureu que el cursos canvia afegint-hi el signe +. Sense deixar la tecla Ctrl, col·loquem l’arxiu dins la segona carpeta.
    Primer cal començar a arrossegar i després cal prémer la tecla Ctrl.

Com podem saber que un arxiu és a dues carpetes?

Si seleccionem qualsevol arxiu i triem l’opció Detalls que es troba a la part superior dreta (compte que a vegades cal fer servir les tecles Ctrl i per veure’l, ja que no hi cap a la pantalla)

Es mostrarà una barra lateral. Seleccionant la pestanya Detalls podrem veure a quantes carpetes està.

 

Com podem treure l’arxiu d’una de les dues carpetes?

L’única manera de treure’l només d’una carpeta és amb les creus (x) que hi ha al costat de les carpetes en la barra lateral que acabem de veure. Amb aquesta opció es pot arribar a tenir un arxiu que no estigui a cap carpeta, un arxiu orfe (veure Trobar arxius orfes al Drive).

Coses a tenir en compte

Aquesta opció pot ser molt interessant per tenir el Drive ben ordenat, però cal tenir en compte algunes coses si no volem tenir sorpreses.

  • Si esborrem un arxiu d’una de les carpetes amb la tecla Supr o amb la paperera, s’esborra de TOTES les carpetes on estigués i va a parar a la paperera. Això ens pot portar algun maldecap. Abans d’esborrar qualsevol arxiu, hem d’estar segurs que cal eliminar-lo de totes les carpetes.
  • Si arrosseguem l’arxiu i el traiem d’una carpeta (i el posem en una altra), l’arxiu continuarà a dues carpetes. La carpeta on l’acabem de col·locar i l’altra carpeta on estava l’arxiu.

Español (Spanish) English

One thought on “Un arxiu en diverses carpetes del Drive

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.