Inserint imatges privades en un full de càlcul

Español (Spanish) English

Fa un parell de dies, l’Alice Keeler (@alicekeeler) publicava un article (Google Sheets: Embed an Image) sobre la funció =IMAGE() per inserir imatges en un full de càlcul. És una funció que permet incrustar una imatge que estigui a internet de forma pública a l’interior d’una cel·la. Us animo a llegir el seu article.

Amb aquesta funció només es poden inserir imatges o fotografies que estiguin a internet de forma pública. Però, i si volem inserir fotografies que no volem fer públiques? Per exemple, i si ens hem creat un full de seguiment d’alumnes i volem que ens apareguin les seves fotografies? En aquest article mostro una opció que pot complementar l’article de l’Alice.

Per començar, haurem de penjar les fotografies al nostre Google Fotos (com que no puc posar fotos d’alumnes, mostraré el procés amb una foto meva, perdoneu l’egocentrisme)

Un cop la foto ja està penjada, farem un clic sobre d’ella, de tal manera que s’obrirà amb un fons negre. Ara, amb el botó dret, podrem obtenir l’enllaç amb l’opció Copia l’adreça de la imatge:

Ara que ja tenim l’enllaç, podem obrir el full de càlcul on volem inserir la foto. Ens col·loquem en la cel·la on volem la fotografia i posem la següent fórmula

=IMAGE(“

A continuació, enganxem l’adreça que hem copiat de la fotografia i acabem la fórmula afegint “). Normalment és una adreça molt llarga i amb molts caràcters especials, com ara a la següent.

=IMAGE(“https://lh3.googleusercontent.com/bJKCxT7WS0EEQ1SS6BztywPGhzV01RBI4uGBdD8xeDW1gpdkUj0DiY1UVc4HJTtPyE1FAtPm3ForfEVf1ZBQ26R_hrHkG75KiLqyGURnwtvziY06cjFN6q5bogsLQ2dLYjx6zbECeWAuLWGLeayq2nNu4utB3gZMJFNfLsCnD6pO2AFFxvspdO4q-ao11_Ig0fYCbTg3keWV2YovNBCSTyXSRmC8jpbEqDcM_Pj1LDqR45ddLXSUniCJq6LbMtNuX_2TAfWhsvhgg1YO9Olg0RP_Zug7AYMF5x34ITVvJTJzzEz4cK30NHwBL0XXDv75v8NU65GYjDleRSjfdc9WaA6hXz9htzyXOn0kH-DlzcBs13o1API1v0GTRH18_y2DdrRWeBTiBrHw6dlxY6zaj18L8YY-TcmWZ8DkIlT0U_tQj8d1dhNdAWQOp9ydbRNGGGNtokFp2E06CI7DarSbrKdOfn5umhczCJdpde_CtKyrhrbf-H-JXzln4XVn4BaeHQO1FlwPZd8OmXLMLDg71HAuDMNhn5nC0A-MGvjsEBcN3h-otO7wyHaSUlP-kLCzHpZEWXInh2hQG87WVg5j9gib1vtZXAW99vdE57A=w222-h300-no“)

La fotografia apareixerà dins la cel·la i s’adaptarà a la mida d’aquesta cel·la.

De fet, això vol dir que si pengem una fotografia a Google Fotos, encara que no la compartim amb ningú, sempre hi ha un enllaç públic a aquesta imatge. Això sí, és un enllaç que els cercadors no localitzen i prou complicada perquè ningú hi pugui accedir.

Aprofitar fotografies que ja ha penjat algun professor

Si, tal com deia en l’exemple inicial, es vol utilitzar aquesta opció per tenir les fotografies dels alumnes, no cal que tots els professors facin aquesta feina. Només que un professor pengi les imatges i enganxi totes les adreces, els altres ja ho podran utilitzar. Copiant i enganxant les fórmules els apareixeran les imatges dels alumnes.

De fet, al meu centre ho fem d’aquesta manera. Tenim un fitxer centralitzat amb tots els noms dels alumnes, el seu curs, el seu grup i l’enllaç a la seva fotografia. Fàcilment es poden filtrar (per curs, per grup…) i copiar i enganxar en el full que calgui.

Si algun centre utilitza el Quadern Virtual del professor, no cal ni copiar i enganxar, ja que en el menú hi ha l’opció d’importar les adreces de les fotografies d’aquest arxiu central.

Llei de protecció de dades

Cal tenir en compte aquest aspecte. Si pengem les fotografies a Google Fotos, estarà bé assegurar-se que el centre té els drets d’imatge de tots els alumnes. Com he dit, l’enllaç dóna accés a la fotografia. Per tant, encara que sense aquest enllaç no es pugui trobar, la imatge està publicada a internet. Segons la llei, el centre ha de tenir el consentiment de les famílies per fer aquesta publicació.

Segurament, si no el tinguéssim no passaria res, ja que ningú tindrà l’enllaç i ningú la podrà trobar. Però hem de ser conscients que si per algun error l’enllaç es fes públic, podríem tenir problemes en aquest sentit.

En tot cas, també és bo ser-ne conscient per l’ús de Google Fotos a nivell personal. Si pengeu una imatge, n’aconseguiu l’enllaç i el distribuïu, tothom veurà la fotografia sense cap necessitat de compartir-la. Creieu que està prou garantida la intimitat de les vostres fotografies?

Español (Spanish) English

4 thoughts on “Inserint imatges privades en un full de càlcul

  1. Hola! precisament estava investigant sobre això i m’he trobat amb la teva entrada. I a través de la consola de gestió del Google Suite no hi deu haver una opció per autoritzar l’ús d’aquestes imatges emmagatzemades al propi Drive privat? No he trobat documentació sobre el tema ni he pogut entrar a la consola d’administració del Suite de l’escola, però estic investigant. Si trobo quelcom ho compartiré per aquí.

    Salutacions!

  2. Hola,
    no em funciona i no sé perquè.
    L’alumnat està penjant les fotos del que esmorza en una carpeta del google fotos compartida. Els demano que un cop penjada aquí copiïn l’adreça de la imatge i l’enganxin en un full de càlcul també compartit amb tota la classe, escrivint a la cel·la =image(“adreça copiada”) i no surt la imatge.
    És possible que sigui perquè la carpeta del fotos no és pública sinó que només hi té accés l’alumnat amb qui s’ha compartit directament?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.