Rúbrica sobre els ODS als centres educatius

Español (Spanish)

Fa temps que penso que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són un gran recurs per fer conscients als alumnes de la realitat global. El treball d’aquests objectius, amb les problemàtiques que hi ha darrere de cada un, ens ajuda a fer, dels alumnes, persones crítiques, conscients de les problemàtiques mundials i amb iniciativa per buscar solucions.

En aquest article uns comparteixo un recurs que crec molt interessant, en el que he fet una petita aportació tècnica: la rúbrica dels ODS als centres educatius.

Fa uns mesos, la Montse Jiménez (@montserratjimvi) de Vedruna Catalunya, em feia una consulta tècnica per poder utilitzar una rúbrica que havia dissenyat, a partir d’una formació que havien fet amb la Neus Lorenzo (@NewsNeus). A Vedruna tenen un equip que vetlla pel treball dels ODS als centres i havien proposat de fer una diagnosi sobre com es treballaven aquests ODS de manera individual (cada docent) i de manera col·lectiva (cada centre). Vaig trobar la idea molt interessant i útil pels centres i ràpidament m’hi vaig engrescar. De fet, el mèrit i la feina complicada de la proposta ja estava feta, que era la construcció de la rúbrica. Només faltava afinar tècnicament la possibilitat que els docents la utilitzessin i en rebessin els resultats.

Vam dissenyar un formulari, vam crear el full de càlcul, vam crear un petit script associat… i vam crear un web per poder compartir l’instrument amb altres centres que volguessin utilitzar-la. I, justament això, és el que us comparteixo.

Si accediu al web de manera individual, a l’apartat Formulari trobareu el qüestionari amb la rúbrica per contestar directament. En acabar, si heu indicat correctament el correu, rebreu un correu amb els vostres resultats en forma gràfica.

D’aquesta manera, veureu quins són els ODS que treballeu de manera més habitual i de manera més profunda a l’aula.

Si accediu com a centre, en l’apartat Anàlisis de centre trobareu explicat el procés per poder obtenir una còpia del formulari i del full de càlcul d’anàlisi sense cap resposta. D’aquesta manera, podreu fer arribar l’enllaç del formulari als docents del vostre centre. D’aquesta manera aconseguireu 3 coses:

  • Les respostes només les podreu veure vosaltres.
  • Els docents igualment rebran un correu amb els seus resultats
  • En el full de càlcul podreu veure les mitjanes del conjunt el centre. És més important veure el resultat global com a centre, que no pas l’individual de cadascú, ja que cap docent pot abastar tots els ODS ell sol.

Agrair a l’equip de Vedruna, especialment al Pep Paunero i Mario Mercader, la seva ajuda per polir la proposta, a la Neus Lorenzo que també hi ha fet aportacions, i a la Montse Jiménez per la proposta inicial i la creació de la rúbrica que és el que importa de la proposta. La meva aportació ha estat purament tècnica.

Espero que trobeu el recurs útil i el pugueu utilitzar als vostres centres.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.