Dreceres a fitxers de Google Drive

Español (Spanish) English

Fa un parell de setmanes que Google ha activat les dreceres a fitxers de Drive. Fins llavors, Google tenia una mica amagada la possibilitat de tenir un mateix arxiu en dues o més carpetes diferents. Dic una mica amagat perquè no apareixia a cap menú, només es podia aconseguir amb una combinació de tecles o arrossegant amb el ratolí i prement al mateix temps una tecla.

Com tot, els que hi estàvem acostumats ens semblava una bona opció. Així en un carpeta personal podies tenir un arxiu i, al mateix temps, tenir-lo també en una carpeta compartida. Com que realment era el mateix fitxer, entressis per on entressis sempre hi havia la darrera versió del document.

És cert que era una opció poc coneguda i, per tant, poc utilitzada. Ara Google l’ha retirada i l’ha canviada per les Dreceres. Com tots els canvis, així d’entrada no em fa al pes, però com que tampoc hi ha marxa enrere, caldrà acostumar-s’hi i aprendre’n el funcionament.

La idea és molt senzilla. Dins el Drive, podem fer clic amb el botó dret del ratolí i ens apareixerà l’opció de crear-ne una Drecera.

Ens apareixerà l’opció de triar a quina carpeta la volem situar. I aquí arriba la primera novetat. Si es col·loca en una carpeta compartida apareix un missatge avisant que només el propietari de la carpeta podrà esborrar la drecera. I així és.

Si es situa la drecera en una carpeta compartida, encara que hi hagi diverses persones amb permís d’edició a la carpeta, només podrà esborrar la drecera el propietari de la carpeta on s’ha col·locat.

Això pot provocar alguna situació una mica estranya. Un editor d’una carpeta hi col·loca una drecera a algun fitxer d’una altra carpeta. S’adona que ha estat un error, però no pot esborrar-la, ja que només el propietari de la carpeta el podrà esborrar.

Suposant que ho acceptem, es crea una drecera amb el mateix nom que el Document. I aquí arriba la segona novetat. Si el canvia el nom de l’arxiu original, el nom de la drecera no canvia. Això pot provocar alguna que altra confusió.

I la tercera novetat. Les dreceres no canvien els permisos de l’arxiu original. Què vol dir això? Que si posem la drecera en una carpeta que té diversos lector i editors, si en l’arxiu original no els hem donat permís, no podran obrir el fitxer.

De fet, en la carpeta la veuran de la següent manera.

I si sol·liciten accés, el propietari rebrà el típic missatge per donar permís. Per mi, aquesta és la pitjor de les tres novetats, ja que ens obliga comprovar qui té accés a la carpeta on volem posar la drecera i afegir-los permisos a l’arxiu original.

Si l’arxiu original s’esborra, la drecera segueix existint, però apareix amb la icona de la paperera per indicar que està allà. El curiós és que si s’esborra definitivament de la paperera, la drecera segueix sortint igual, tot i que no es pot obrir.

En tot cas, així és com funciona i cal acostumar-s’hi. És cert que conceptualment és més senzill d’entendre que tenir un arxiu en dues carpetes, ja que altres sistemes ja utilitzen dreceres.

Español (Spanish) English

4 thoughts on “Dreceres a fitxers de Google Drive

  1. Tienes razón, no lo he especificado. En las unidades compartidas sí puede eliminar el acceso directo cualquier usuario que tenga permisos para suprimir archivos.

 1. Hola Jaume, moltes gràcies pels teus post i compromís amb l’educació de qualitat. Tinc un dubte que fa temps que em ronda. Vull crear enllaços a documents i webs externes dins d’una carpeta de drive i no sé com fer-ho. Existeix la possibilitat d’inserir en una carpeta de drive un enllaç directe a una url externa?

  1. Hola Eduard,

   Google Drive no porta aquesta opció de manera nativa. Fa uns anys, hi havia un complement que ho permetia, però va deixar de funcionar. Ara mateix, no en conec cap que permeti aquesta funcionalitat.
   Jo també ho trobo molt interessant i pràctic, però sembla que la gent de Google no ho veu igual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.