La mida (de la pantalla) sí que importa

Español (Spanish)

Hi ha un tema que fa temps que em preocupa, però em sembla que sóc dels únics. I parlo de la mida de la pantalla dels ordinadors portàtils que utilitzen els alumnes. I, concretament, en models 1:1(un ordinador per alumne) on l’alumne té el seu propi ordinador portàtil.

No sé per quina raó, la gran majoria de centres utilitzen ordinadors amb una pantalla que està al voltant de les 11 polzades. A veure, d’acord que els alumnes no estan totes les hores amb l’ordinador encès i mirant-lo, però segur que un parell d’hores al dia sí que se les passen (o molt més, que més d’un l’aprofita per mirar molts vídeos de Youtube o Netflix). Fem un càlcul ràpid i ens n’anem a un mínim de 60 hores mensuals.

Heu provat a treballar amb aquesta mida de pantalla? Fa anys, al centre on estava, me’n van donar un per treballar. El vaig tornar al cap d’una setmana. M’hi hagués deixat la vista.

No fa massa, vaig anar a una presentació d’un fabricant d’ordinadors i en una diapositiva va presentar els ordinadors portàtils per a alumnes, d’11 polzades. A la diapositiva següent, els ordinadors portàtils per a professors, de 14 polzades. Com? Els professors necessiten 14 però els alumnes amb 11 ja fan?

Tots els fabricant ofereixen ordinadors portàtils d’11 polzades a prova de cops, de líquids… Però els de 14 polzades no tenen cap ni una d’aquestes prestacions. Per tant, ho especifiquin o no, tots els fabricants estan pensant en 11 polzades per a alumnes i 14 per a professors.

Igual exagero, però al meu centre ja fa quatre anys que tots els alumnes utilitzen ordinadors de 14 polzades. Segur que es trenquen més pantalles, segur que els cops espatllen més ordinadors (tot i que el 80% dels alumnes de fa 4 anys encara tenen el mateix ordinador) però crec que la salut (ocular en aquest cas) hauria de passar per davant.

També és cert que no tinc cap estudi científic que demostri que aquesta diferència de mida en la pantalla sigui significativa. Així que igual només són manies meves.

En tot cas, davant del dubte, us animo a treballar durant un mes amb un ordinador amb pantalla d’11 polzades i ens expliqueu la vostra experiència.

Español (Spanish)

2 thoughts on “La mida (de la pantalla) sí que importa

 1. Vaig tenir aquest mateix dilema abans de comprar els nostres chromebooks. Finalment ens vam decidir pels de 11” i la veritat és que n’estic encantada. Jo també el faiga anar i en cap moment el trobo massa petit. És molt còmode i fàcil de transportar, i jo que porto ulleres i tinc vista cansada, el veig la mar de bé…

 2. Hola Jaume!
  Alguna de les raons per aquesta tendència a pantalles 11’ pel perfil d’alumnes, podrien ser, d’una banda les econòmiques (mes assequibles) i també les funcionals com la portabilitat dins la motxilla o el seu ús més informal fora d’un escriptori…
  Com tu, penso que a mateixa qualitat de pantalla, millor quan més gran sigui aquesta, sembla obvi. Però en la qualitat es on jo posaria el focus, sobretot si l’ús es intensiu. Es a dir, veig millor una pantalla més petita i de major qualitat que no a l’inreves.
  Haig de reconèixer que la major part de tasca digital la faig en una pantalla de 11’ (tot i disposar d’un portàtil de 14” i un sobretaula de 21”) sobretot per la portabilitat del dispositiu, que em permet tenir-lo disponible en tot moment i amb una interacció prou còmode com per a que em sigui útil i productiu.
  T’adjunto aquest espai amb articles interesants al voltant del tema
  https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome
  Bones vacances Jaume!
  Fins aviat, 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.