Quadern per avaluar per competències… o com jo interpreto l’ordre d’avaluació ENS/108/2018,

Ser professor d’un centre i no tenir cap mena de responsabilitat directe ni relació amb les persones del Departament d’Ensenyament és, per a certes coses, un avantatge. I, una d’elles, és per interpretar les ordres i normatives. No conec qui ha fet la del juliol passat, ni m’han consultat ni m’han fet formació ni res similar. Així que puc llegir i fer la meva interpretació. Això sí, interpretació honesta i no interessada.

Tota aquesta introducció per presentar una primera versió del que acabarà sent el Quadern Virtual del Professor per avaluar competencialment. Vaja, per avaluar segons la meva interpretació del que l’ordre d’avaluació indica sobre com hem d’avaluar. Per dir la veritat, no és la meva interpretació després de llegir l’ordre i prou. És la meva interpretació després de llegir l’ordre, de llegir molts referents de l’avaluació formativa, de compartir amb molts professors dubtes i pràctiques, de reflexionar molt com fer una bona avaluació i un llarg etcètera.

Després de tot això, com faré l’avaluació competencial més enllà de canviar lletres per nombres? A continuació ho explico i comparteixo el qViC (el full de càlcul) que pot ajudar (encara en fase beta molt primerenca). Sóc ferm defensor de la tecnologia quan ens facilita les tasques, les pedagògiques també. Vull fer constar que és com jo ho faré (no pas com s’ha de fer, que crec que ningú ho sap massa).

ENLLAÇ AL FULL DE CÀLCUL
(us en podeu fer una còpia amb l’opció que hi ha al menú Fitxer)

Ja des del Decret 187/2015 d’ordenació de la secundària de l’agost del 2015 (perquè els canvis importants surten al juliol o a l’agost?), el currículum a secundària va canviar per centrar-se en les competències bàsiques d’àmbit. Ja no tenim objectius, sinó que les competències són els objectius. I en aquest sentit gira l’ordre d’avaluació.

Però anem al Quadern. A part de totes les pestanyes que ja té el Quadern Virtual del Professor sobre assistència, actitud, etc., per fer l’avaluació he creat 4 pestanyes per trimestre.

Pestanya Activitats

En aquesta pestanya, simplement s’hi indiquen les activitats que es fan en un trimestre.

Pestanya Competències

Ja que les competències són els objectius, en aquesta pestanya s’indiquen aquelles competències que volem treballar durant el trimestre i la seva concreció. No es tracta de posar aquelles que avaluarem, sinó aquelles que anirem treballant. Per exemple, si indiquem que en treballarem algun lingüística perquè els alumnes hauran de fer algun text escrit, caldrà preveure com preparem aquest escrit. Per mi, no s’hi val a avaluar com han fet un escrit si no els hem ajudat en l’aprenentatge de la construcció de textos. La meva recomanació: poques competències però ben treballades.

Com dèiem, també s’indica la seva concreció, ja que les competències estan pensades per a tota l’ESO i cal escriure fins on volem que arribin en aquest trimestre.

A més, també indiquem amb quines activitats de les indicades en la pestanya anterior treballarem cada competència.

Pestanya Av Act 1a

En aquesta pestanya avaluem l’assoliment de cada competència a través de cada activitat. A la part superior ens apareixerà cada una de les activitats que hem indicat a la pestanya Activitats, repetida tants cops com competències es treballin amb ella.

Per tant, es tracta d’avaluar una tasca des de perspectives diferents. En l’exemple, el producte final (un pont d’espaguetis) l’avaluarem des de la perspectiva del Disseny (C9 CT), però també des de l’ús que ha fet de les eines per construir-lo (C7 CT). Així podem detectar alumnes que coneguin i utilitzin bé les eines, malgrat el resultat final no sigui l’esperat.

Aquesta avaluació la fem amb Assoliments, tot i que introduirem nombres. Així, si a través del pont detectem que s’ha fet un bon disseny, a la C9 CT indicarem un 4 (assoliment excel·lent). Per anar bé, caldrà definir bé els criteris per decidir quin tipus d’assoliment és cada un. Però no es diferencia gaire dels criteris de correcció que teníem fins ara per les activitats. Potser les rúbriques ens poden ajudar però, en tot cas, això ja no estarà en el full de càlcul. Cal indicar l’assoliment, no com s’ha determinat.

Respecte a la nomenclatura de l’ordre d’avaluació, afegeixo un nivell, el nivell 0. Per aquells alumnes que no lliuren tasques o per les tasques en que l’alumne no ha fet res per evidenciar una competència determinada.

Pestanya Avaluació 1a

Finalment, el l’avaluació 1a veurem què ha passat amb cada competència. Si una competència l’hem treballat amb més d’una activitat, el full de càlcul ens farà la mitjana.

Com que l’ordre també ens fa donar un assoliment global (almenys a final de curs), el full permet indicar uns pesos a cada competència. Segur que en l’exemple, el professor de Tecnologia voldrà donar més pes a les competències cientificotecnològiques que a les lingüístiques.

A més, hi ha una columna per donar “punts extres”. En una avaluació final (o trimestrals) sempre hi ha alumnes que han tingut una actitud especialment positiva o han fet activitats extres que volem “premiar”.

El full calcularà un assoliment global a partir d’aquests pesos. Tal i com l’ordre demana, podem afegir observacions competencials. Com que veiem l’assoliment de cada competència, és senzill poder comentar en aquests termes.


No sé si quan algun expert pedagògic en avaluació competencial llegeixi això (ja m’estranyaria) es posarà les mans al cap i pensarà que tot això és un disbarat. Però crec que és una bona manera (segur que millorable) d’avaluar competencialment. I no només tenint en compte les competències del nostra àmbit concret, sinó d’una manera més transversal.

Justament per aquest motiu, el model és aplicable a matèries concretes o a projectes d’àmbit o a projectes globalitzats.

En tot cas, si pot ser útil a algú ni que sigui per saber com no s’ha de fer, ja em donaré per satisfet. I si algú vol proposar millores o alternatives als comentaris, li estaré molt agraït.

14 thoughts on “Quadern per avaluar per competències… o com jo interpreto l’ordre d’avaluació ENS/108/2018,

 1. Molt bona feina. Felicitats. I gràcies per compartir-ho. Coincidim en bastants aspectes. I provaré com funciona la versió que has fet.

 2. Gràcies Jaume per aquesta nova versió, m’ha agradat molt la columna de concreció de la competència a cada curs i el fet de qualificar l’assoliment no per activitats sino per competències, ara bé la pestaña de qualificacions trenca una mica amb els possibles criteris de qualificació d’un professor (per exemple, en el meu cas faig 5 percentatges iguals per actitud, treball individual, treball en grup, exams i regulació)… suposo que m’hauré de fer una altra pestanya ?

  Una altra cosa que m’agradaria parlar amb més calma amb vosaltres es de quines maneres portem a la pràctica l’avaluació formativa, perquè com molt bé dius, els QV com a TAC son molt de diagnosi per a professor.

  A reveure

  Iván (company projectant)

 3. Ivan, per mi s’ha de fer un canvi. Són dos coses independents i, com a avaluació global, incompatibles. Si ens fixem com a global l’assoliment de competències, no té sentit avaluar blocs de treball individual, treball en grup.. ja que cada un té moltes competències. Que el treballa individual estigui molt bé, no em diu res en concret sobre cap competència.
  Si ens fixem com a global les activitats, no té sentit avaluar cada activitat diverses vegades, una per cada competència implicada.
  Així que, com a global, crec que cal decidir-se per una de les dues. En el model, jo proposa oblidar blocs d’activitats i fixar-se en les competències. Per això la ponderació final es sobre les competències.
  Si el treball individual l’ha fet bé, tindrà assolides les competències corresponents. Si el treball en grup no l’ha fet bé, no assolirà les competències personals i socials corresponents. Els percentatges seran sobre aquestes competències.

  Això sí, sempre reservo una casella per poder acabar d’afegir dècimes si creiem que l’esforç global de l’alumne cal premiar-lo.

  No tinc la solució màgica i no sé si m’he explicat, però de moment és la visió que en tinc.

  Gràcies pels teus comentaris!!

 4. Hola! has fet una feinada! jo porto un temps reflexionant sobre la forma d’avaluar….i trobo que intervenen tants factors que al final no sé si la convertirem en un trenclaclosques impossible de portar a la pràctica diària. Entenc la teva manera de lligar acticitats i competències i per tant acabar avaluant competències. Tot i això per a cada activitat has de tenir una rúbrica que t’ajudi a definir el nivell de concreció. Un altra tema és el de les competències transversals, de moment a esfera les avaluen els tutors….i no veig cap altra manera de fer-ho que no sigui adjudicant un % a cada matèria sobre aquella competència (tornaríem al problema d’avaluar amb xifres). I per última el treball transversal que tu puguis fer d’altres àmbits….en el teu cas el lingüístic…..l’avalues i aquesta nota contribueix a la teva nota de matèria (tecno suposo), però no hauria de contribuir a la nota d’àmbit lingüístic? Perquè sinó entenc que s’està avaluant dos cops….una des del propi àmbit i un altra que queda “encoberta” dintre de la tecnologia. Com veus…..tinc molts dubtes i mals de caps sobre això.

  1. Jo també tinc dubtes, i això és molt bo. T’explico com ho veig jo.
   Les competències transversals les avalua cadascú, en el seu quadern (com si fossin competències bàsiques d’àmbit).
   Estic acabant de desenvilupar una versió de l’Assistatut per al quadern competencial. Aquest, agafarà les competències de cad quadern i en farà la mitjana. Així que no caldrà que el tutor les avalui sol, l’Assistatut ja donorà l’assoliment mitjà segons tots els professors.
   Pel que fa a projectes transversals, si poden aparèixer a l’informe d’avaluació, han de tenir un quadern propi per valorar les seves competències. Si han de repercutir en les matèries, la cosa es complica. Cada matèria hauria d’anotar al seu quadern els assolimenta de les seves competències. I un sol quadern, les transversals.

 5. Jaume! Que tot està per fer i tt és possible encara!
  Em pensava que havies posat tota la carn a la graella i veig que només tens la graella a escalfar…

  1. A què et refereixes? Què esperaves que fes el quadern? És una versió beta, però totalment funcional.
   Em falta la part de centre (Assistatut) que a dia d’avui només utilitzen 12 centres (i estarà a punt al juliol), però la part de professor és aquest quadern.

 6. Quina feinada més fantàstica. Gràcies Jaume. El que no em queda clar és una cosa: Quan has avaluat ( en el cas de l’exemple) Competències de l’ambit Científic i Lingüístic, en la pestanya de Resum Comp només apareix les competències de l’àmbit Lingüístic, i les del científic?
  Gràcies i bona feina

  1. Hola Rafa,

   fixa’t que en la cel·la B2 del full Resum Comp hi ha un desplegable. Segons l’àmbit que triïs apareixerà el resum Cinetificoptecnològic o Lingüístic (o qualsevol altre àmbit).

 7. Gràcies Juame,

  Jo sóc anglès i treballo a un institut britànic a Barcelona i porto molt de temps mirant el document de competències bàsiques i tinc un dubte gran, ¿es pot modificar els dimensions i les competències?

  T’ho pregunto perquè perquè el document que em presenta en el meu departmento és força diferent que les competències basiques que es presenta el department d’ensenyament..

  Gràcies per la teva ajuda,
  Lewis

  1. En el quadern, hi ha una pestanya que es diu CBA (competència bàsiques d’àmbit) on apareixen totes les competències del Decret. Allà les pots canviar.
   Això sí, si n’afegeixes més de les que hi ha d’algun àmbit, en algun full resum et faltaran cel·les i no apareixeran les últimes.

 8. Hola Jaume!

  Abans de res, moltes gràcies!

  Jo tot just m’estic plantejant començar a avaluar per competències el curs vinent. I veient la graella em sorgeixen alguns dubtes:

  – Podem avaluar 0-10 en comptes de 0-4? En definitiva, la nota final numèrica es tradueix a: AE (9-10); AN (7-8); AS (5-6); NA (0-4)

  – La primera imatge que has posat, on poses les competències i les concretes i d’altra banda, les activitats, no acabo d’entendre els valors numèrics…

  1. Hola!
   El quadern està pensat per treballar amb assoliments, per tant, del 0 al 4. Ara, com que és un full de càlcul, sempre pots fer que sigui de 0 a 10, però hauràs de canviar les conversions entre nombres i lletres.

   En la primera imatge, els valors numèrics no ho són com a tals. Simplement, per cada competència, s’indica en quines activitats s’avaluarà. En aquelles activitats on s’avalua, s’indica un 1.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.