Metodologies diverses, si us plau!

Español (Spanish) English

(imatge de portada de Juan Pablo Bravo, from The Noun Project)

Últimament veig molts centres que fan bandera de treballar només per projectes.  Vagi per endavant que jo utilitzo aquesta metodologia (o mètode, ara no entrarem a discutir-ho) molt sovint. Sóc cap d’estudi d’un centre on els alumnes fan projectes un parell d’hores cada dia aproximadament.

Però no entenc aquesta dèria de dir que es fa tot per projectes. Per començar, quan rasques una mica, preguntes i remenes projectes (si els tenen en obert), t’adones que algunes parts del que ells anomenen projectes els altres ho anomenem pràctiques de laboratori, exercicis manipulatius de matemàtiques, representacions d’obres clàssiques… Un projecte, tal i com els entenc jo, té un producte final o una pregunta guia clara i tota la recerca i totes les activitats que realitzen els alumnes estan encarats a aconseguir el producte o a respondre la pregunta.

Hi ha parts del currículum que és molt millor fer-la amb projectes, això segur!. I cal dir-ho alt, clar i fort. Hi ha competències que difícilment es poden aprendre d’una altra manera. Però siguem honestos, també hi ha altres parts del currículum, altres competències i continguts que difícilment es poden aprendre per projectes.

Posem exemples concrets. Agafem una competència tecnològica. Dissenyar i construir objectes tecnològics senzills que resolguin un problema i avaluar-ne la idoneïtat del resultat. No tinc cap dubte que aquesta competència s’assolirà molt més fàcilment amb un treball per projectes on el producte final sigui aquest objecte. Lògicament, segons l’objecte que triem, podrem treballar continguts també inclosos en el currículum: Materials, objectes i tecnologies, Electricitat, Màquines i mecanismes…

Però agafem un altre exemple concret. Saltem, per exemple, a l’àmbit artístic.  Interpretar música vocal i instrumental amb els elements i recursos bàsics del llenguatge musical. Segur que podem muntar un projecte perquè interpretin música. Però abans haurem hagut d’aprendre el llenguatge musical. Segons el meu parer, el llenguatge musical no s’aprèn amb un projecte puntual, ni amb dos. Cal constància, introducció paulativa de diferents estructures… Algú em justificarà que això es pot fer amb projectes? Segur que sí. Però se m’acudeixen unes quantes opcions metodològiques molt millors per fer-ho amb més aprofundiment.

Podria seguir amb altres exemples. M’ha tocat en més d’una ocasió treballar fraccions matemàtiques amb alumnes. Calcular el m.c.m, el m.c.d, múltiples… Sincerament, se m’acudeixen projectes on, un cop coneguts aquests conceptes, es puguin aplicar. Però per aprendre’ls, sempre he utilitzat eines manipulatives i informàtiques sense desenvolupar cap projecte (sense tenir un producte final ni una pregunta guia per respondre).

Potser el problema és la definició de projecte. Potser el problema és meu que entenc per projecte una cosa diferents que aquests centres. Però sincerament, jo prefereixo un centre que utilitza moltes metodologies diferents. Un centre que quan convé, perquè es considera que així l’aprenentatge és més profund i més significatiu, treballa per projecte. Quan convé, treballa per reptes. Quan convé, gamifica. Quan convé utilitza la flipped classroom. Quan convé treballa amb aprenentatge per problemes. Quan convé fa que els alumnes prenguin apunts. Quan convé, fa exàmens que els alumnes han hagut de memoritzar. Quan convé, fa pràctiques de laboratori. Quan convé…

Com deia en el títol, utilitzem metodologies diverses, si us plau! Metodologies sempre al servei de l’aprenentatge.

 

Español (Spanish) English

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.