Com utilitzo Google Classroom?

Español (Spanish) English

Ja fa 3 anys que utilitzo Google Classroom a l’aula amb els alumnes. Al principi, érem pocs els intrèpids que ens hi vam llançar. Darrerament veig molta més gent que l’utilitza. Ja vaig explicar en un article que, per mi, Moodle i Classroom són coses diferents. Ni millor ni pitjor. En tot cas, Classroom s’adapta millor a la meva manera de gestionar l’aula. Arran de diverses converses que he tingut darrerament, en aquest article explico com l’utilitzo. No és ni la millor manera, ni la única. Però ho comparteixo per si pot servir d’inspiració o justament per descobrir com NO utilitzar-lo 😉

Si arribem a Classroom pensant en replicar la forma de funcionar d’un altre entorn virtual d’aprenentatge, anem malament. Com sempre amb la tecnologia, introduir-la ha de servir per millorar i canviar la nostra forma de fer les coses. Per seguir igual que sempre, per què canviar?

Així doncs, si es vol tenir un curs preparat, organitzat per temes, amb totes les activitats a punt i que a mida que avança anem mostrant-ho als alumnes, Classroom no és el nostre millor entorn.

Classroom s’adapta a la meva forma de gestionar l’aula perquè és molt viu. Quan arribo a classe, m’he preparat les activitats que farem, els reptes que els plantejaré, la durada que tindrà cada activitat… però la realitat sempre supera la ficció (vaja, la programació en aquest cas). Així que en moltes classes acabo penjant enllaços que no tenia previst, retallant activitats previstes o, fins i tot, proposant-ne de noves que han sorgit a l’aula.

Si funcioneu també amb aquesta barreja de programació-adaptació (o programació-caos, digueu-ho com vulgueu) llavors Classroom sí que s’adapta a les vostres necessitats.

Creant un curs durant l’any, a partir de Drive

Quan preparo les classes, totes les activitats, enllaços, documents… que vull utilitzar a l’aula els poso al Drive. Allà sí que ho tinc tot molt organitzat.

Normalment, dins de cada carpeta d’unitat o projecte hi tinc:

 • Documents, Fulls de càlcul i presentacions del Drive, ja siguin per donar informació als alumnes o com a plantilles de respostes.
 • Sites fets amb la versió nova de Google Sites.
 • Imatges.
 • Documents pdf.
 • Enllaços.

Aquest darrer punt mereix una explicació. Per defecte, Google Drive no permet desar enllaços, però es pot instal·lar alguna extensió que ho permeti (com ara LinkTo o gLinks)

  

Així doncs, cada carpeta del Drive pot tenir una pinta similar a la següent:

Lògicament, hi ha recursos que sé segur que els penjaré i utilitzo les eines de Classroom per programar la seva publicació. Però n’hi ha d’altres que és a l’aula mateix que els publico. De fet, sempre que entro a classe obro el Classroom en una pestanya. Com que amb Classroom és súper senzill i ràpid publicar anuncis i tasques, molts cops ho faig a la classe.

A part de la publicació que en faig jo, hi ha una altra característica de Classroom que cada cop utilitzo més. És cert que al principi no gosava, per allò de tenir jo el control de tot, però cada cop perdo més aquesta necessitat i faig que els alumnes participin. Començo a aprofitar l’opció que siguin els mateixos alumnes qui publiquin. Quan hi ha un treball que algun alumne ha fet i que val la pena que tots coneguin, li demano que ho publiqui i que els companys hi puguin fer comentaris. La resposta dels companys és sempre molt ben valorada.

També és cert que la publicació per part d’alumnes la utilitzo de forma puntual, per evitar que hi hagi tal quantitat de publicacions que sigui impossible trobar res (a classe sempre hi tinc 30 alumnes). En ocasions aprofito el recurs de PREGUNTA on els alumnes poden penjar respostes breus. Aquestes respostes breus molts cops els demano que siguin enllaços a tasques seves o a enllaços d’interès. Així tots poden veure les tasques o enllaços però agrupats en una sola publicació.

Creant un curs durant l’any, a partir d’un curs preparat

Vull citar també una altra forma de funcionar que jo no utilitzo però que també pot ser útil.

Hi ha persones que per cada matèria que fan amb Classroom, creen dos cursos. En un, hi posen tots els recursos (anuncis, tasques o preguntes) ja publicats però sense alumnes. En l’altre, a l’inici no hi tenen res, només els alumnes. El que fan a classe és aprofitar l’opció de Reutilitzar publicacions. Al curs amb alumne hi afegeixen els recursos del curs complet sense alumnes.

Segons com va la classe, reutilitzen una publicació o una altra. D’aquesta manera, les publicacions poden ser més completes (amb molts enllaços o fitxers i amb més text explicatiu). És també una molt bona forma de funcionar i el curs continua essent força viu.

Canvi de curs

En qualsevol de les dues maneres exposades, el canvi de curs no és cap problema. Si està tot en Drive, en acabar el curs s’arxiva el curs de Classroom i se’n fa un de nou. Tot a punt per tornar a començar un nou curs on, segur, acabaré publicant molts recursos diferents i en diferent ordre.

Si s’obta per tenir dos cursos, tampoc hi ha problema.  S’arxiva el que hem utilitzat amb alumnes, en creem un de nou i a reutilitzar i afegir publicacions.

Compartir amb altres professors

Fixeu-vos que en qualsevol de les dues maneres també es senzill passar cursos a altres professors. Amb Drive només cal compartir la carpeta i amb dos cursos de Classroom només cal afegir un professor nou al curs que no hi ha alumnes. En els dos casos, la feina que hem fet no es perd i la podem traspassar sense problemes.

 

Espero que aquestes formes de funcionar puguin donar idees a altres professors i que així puguin treure més suc a aquesta eina.

 

Español (Spanish) English

8 thoughts on “Com utilitzo Google Classroom?

 1. Gracias por las ideas.
  Añado otra:
  Crear una clase (sin alumnos) a la que llamo “almacén” donde publico las tareas.
  Como doy la misma asignatura en varias clases y van a distinto ritmo, voy reutilizando las tareas del “almacén”.
  Un saludo.

  1. Hola Sergio,
   yo no uso esa opción pero en artículo la apuntaba en el apartada Creando un curso durante el año, a partir de un curso preparado.
   Igual no he sabido explicarme.
   Como digo en el artículo, es una muy buena opción

 2. Hola Jaume, muchas gracias por compartir. Muy interesante.
  Te quería preguntar si tus alumnos utilizan cuentas personales de Gmail para tus clases de Classroom o si les proporcionáis cuentas de vuestro dominio con la plataforma de G Suite. Y si es este último caso, como haces para matricularlos en las clases: cada profesor invita a sus alumnos a sus clases, o lo hacéis desde la administración de la plataforma G Suite ( creo incluso, no estoy seguro, que se podrían hacer clases de Classroom con la consola de administración de G Suite).
  Un saludo, y gracias de nuevo.

  1. Hola Fernando!
   En el centra alumnos, profesores y famílias tiene un usuario G Suite. No usamos cuentas de Gmail. Por prestaciones, por seguridad y por temas legales.
   Cada profesor crea los cursos de Classroom que necesita y, en clase, proyecta el código de inscripción. Nuestros alumnos disponen cada uno de un ordenador Chromebook y así es la manera más fácil.
   Así de memoria, diría que des del panel G Suite no se puede crear Classrooms ni asignarlo a profesores no meter alumnos.
   Lo único que se me ocurre sería crear un script que creara los cursos e invitara a profesores y alumnos. Pero ambos tendrían que aceptar la invitación.

 3. Yo también empecé a utilizar Classromm el curso pasado y estoy muy contenta, pero este curso me ha surgido una duda. ¿Qué hago con las clases que cree el año pasado? Mis asignaturas son las mismas y los nombres de las clases serán los mismos, entonces lo que tengo que hacer es borrar las del año pasado y hacer nuevas? He pensado borrar los alumnos del curso pasado y añadir los nuevos, pero se quedan todas las tarea ya nuncios de curso pasado y eso no es lo mejor no?
  Muchas gracias por las aportaciones.

  1. Hola Maite!
   Lo que yo hago es Archivar todos los cursos (pero no eliminarlos) y crear nuevos para el nuevo curso.
   Así, si quiero puedo utilizar la opción “Reutilizar publicación” y recuperar anuncios o tareas de cursos anteriores.

 4. Hola Jaume!

  Veig que la trobada amb l’Alice Keeler t’ha inspirat! Bé, crec que són coses en les que tots hem de reflexionar… Em va agradar molt quan parlava del feedback i de la relació alumne-professor. Quan més ràpid és el feedback també és més efectiu. I aquí és on el Classroom és una eina molt més eficient.

  Molt bona reflexió i amb molt bones idees!

  1. Efectivament Pau, de la trobada amb l’Alice i d’un parell de converses sorgides en acabar la conferència. Sempre és bo compartir el que un fa.
   I l’Alice ho fa i tots n’agafen idees.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.