Utilitzar rangs protegits de fulls de càlcul de Google Drive per fer seguiment de grups cooperatius

Español (Spanish)

Al meu institut, aquestes dues darreres setmanes abans de nadal, reorganitzem els horaris per tal que els alumnes dediquin totes les hores a realitzar un projecte transversal en grups cooperatius.

Cada matí, quan els alumnes arribin a l’institut i seguin en grups, el primer que hauran de fer serà planificar les tasques. Miraran l’estat de les tasques que van començar anteriorment i planificaran les tasques que faran aquell dia.

Per ajudar-los a fer aquesta planificació, tenen un full de càlcul com el següent:

segg1

En aquest full, els alumnes del grup hi tenen drets d’edició, ja que són ells qui s’han de posar d’acord i omplir-lo segons el que planifiquin.

Ara bé, com que els professors van canviant, ja que per compatibilitat d’horaris no és possible que estigui el mateix totes les hores, hi ha dues columnes del full (Observacions del professor i Professor d’aula) on els professors s’identifiquen i escriuen observacions sobre el treball dels alumnes.

Així es traspassa la informació ràpidament amb els altres professors que entrin a l’aula, i els alumnes tenen per escrit les observacions que se’ls fan. Així s’evita que s’oblidin.

Per aconseguir que en aquestes columnes els alumnes no hi puguin escriure, però si veure el contingut, s’han d’utilitzar els rangs protegits.

S’ha de compartir el full per a tots els alumnes membres del grup i per als professors que hagin d’entrar a l’aula (molt millor si s’utilitzen grups per a la compartició).

Després, es seleccionen les cel·les i triem l’opció Intervals amb noms protegits del menú Dades.

segg2

Només queda afegir-hi un nom, marcar la pestanya Protegeix

segg3

clicar el botó Fet i seleccionar el tipus de permís que tindrà cada usuari o grup (visualització o edició).

Lògicament als alumnes només els deixarem visualitzar i als professors editar.

D’aquesta manera, tot el full podrà ser editat pels alumnes, excepte les dues columnes que hem reservat per als comentaris dels professors.

Un cop tenim fet un full per un dia del grup, només caldrà duplicar aquest full per als altres dies i podrem tenir un llibre sencer. En duplicar el full, també es dupliquen els intervals protegits, així que no caldrà anar donant permisos a cada full.

Això si, si del llibre sencer en fem una còpia, per fer el seguiment d’un altre grup, no sé per quina raó, els intervals es mantenen però queden tots desprotegits. Cosa bastant pesada, ja que cal anar interval per interval de cada full i protegir-los indicant els permisos.

Els rangs protegits tenen moltes més aplicacions en un centre educatiu, però amb aquest exemple segur que s’entén el funcionament, que era l’objectiu d’aquest article.

Español (Spanish)

5 thoughts on “Utilitzar rangs protegits de fulls de càlcul de Google Drive per fer seguiment de grups cooperatius

 1. Hola,

  m’agrada molt les entrades que fas i el material que elabores. Tinc menys coneixements dels que voldria i et volia demanar un cop de mà que potser trobaràs útil.

  A corúbrics he vist que pots fer un script que connecti directament amb cada alumne, el problema és que l’avaluació és grupal. Estava buscant un material que permeti un seguiment individualitzat amb rúbrica sense haver d’usar per nassos doctopus-goobric. La plantilla amb roster que proposa aquesta professora (http://www.alicekeeler.com/teachertech/2015/01/07/google-sheets-rubric-template/) m’agrada però no envia els resultats als alumnes.

  Respecte a corubrics també trobo a faltar la possibilitat d’avaluar sense resultat numèric, per lletres diguem (assolit, en vies d’assolir,…) segons els percentatge del pes escollit. Té solució de cara a l’scrip. No sabia si fent un format condicional enviaria el que cal a l’alumnat.

  pd: potser caldrà posar un tutorial per explicar alguna cosa sobre modificar i crear scripts pels menys entesos 😛

  Apa,
  gràcies!!!!

  1. Hola Ramon,
   no t’acabo d’entendre quan dius que amb CoRubrics l’avaluació és grupal. També pot ser individual, tot depèn de tu. Pots posar la llista de grups i els correus electrònics de tots els alumnes de un grup, i llavors certament l’avaluació és grupal, però també pots posar la llista de tots els alumnes i cada un amb un sol correu electrònic, i llavors l’avalaució és individual.

   Pel que fa a la segona consulta, la d’avaluar sense nota numèrica, CoRubrics també ho permet. Quan tries l’opció d’enviar els resultats als alumnes et pregunta si vols enviar la nota numèrica o no. Si tries que no, els alumnes no reben la nota final. Només reben un número per cada apartat, però que no és cap nota, només és un indicador del nivell on estan. Si has definits 4 nivells (1, 2, 3 i 4) i en un aspecte un alumne rep un 2,5, aquest número només indica que l’alumne està entre en nivell 2 i el nivell 3.
   Com que cada nivell correspon a “lletres” que dius tu, ja tens la corelació. Jo utilitzo sempre 4 nivells, que són “Aprenent”, “Novell”, “Avançat” i “Expert”. Per tant, seguint l’exemple anterior, l’alumne que en un aspecte rep un 2,5 ja sap que està entre un nivell “Novell” i “Avançat”.
   Lògicament si només avalua el professor, només hi haurà una puntuació i per tant no podrà sortir mai un 2,5. Llavors encara és més senzill. Si l’alumne d’un aspecte rep un 3, ja sap que està al nivell “Avançat”.
   I recorda que els noms dels nivells són configurables, per tant pots anomenar-los “Assolit”, “En vies d’assolir”, etc.

   I pel que fa a la darrera, la dels scripts. És un tema un xic complicat si no s’ha programat mai. En tot cas, per animar a la gent a introduir-s’hi, fa un temps vaig escriure un article amb quatre idees inicials. Aquí en tens l’enllaç:
   http://tecnocentres.org/ca/creant-un-google-app-script/

   Espero que la meva resposta et sigui útil. I gràcies per seguir aquest blog!!

   1. Moltes gràcies per la resposta. He tardat a fer-ho perquè he anat incorporant altres modalitats d’app de google com doctopus, goobric… que no em resolen el problema d’avaluar activitats en què els alumnes no m’entreguen un arxiu, només és un enllaç url.

    1. No acabo d’entendre com vols adaptar la rúbrica en una mapa d’aprenentatge. En tot cas, CoRubrics permet afegirs tantes colmunes (nivells) i files (aspectes) com es vulgui.

   2. Un altre punt que no he provat: és possible afegir o eliminar columnes sense que generi error de l’script?

    Estava pensant com adaptar la proposta de rúbrica que fas als mapes d’aprenentatge (Sergio Tobon), una mica més clars i específics que les rúbriques holístiques o especialitzades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.