Parlem sobre els criteris d’avaluació

criteris d'avaluació

Español (Spanish)

En el blog he dedicat unes quantes entrades a parlar d’objectius d’aprenentatge. Aquest blog no és cap llibre, només és la meva bitàcola personal i no sempre faig els articles en l’ordre més lògic. Si hagués d’ordenar els articles sobre objectius i competències per facilitar la comprensió, proposaria aquest ordre:

Veient els articles, queda clar que crec que en qualsevol situació d’aprenentatge o unitat didàctica cal definir els objectius d’aprenentatge, que surten, fonamentalment, de les competències i els sabers que volem treballar.

Però darrerament, coses de l’atzar, m’han preguntat diverses vegades sobre els criteris d’avaluació. Persones que utilitzen el qViC i es troben que el quadern demana indicar la matèria (amb un desplegable), la competència que es treballa (amb un desplegable) i un criteri d’avaluació (que cal escriure, no és desplegable).

I em pregunten per què no hi ha un desplegable amb els criteris d’avaluació i cal escriure’n un de propi.

Diferenciar entre criteris d’avaluació del Decret i dels objectius

Com que el qViC no és un model de programació, pot portar a confusió, però és important diferenciar els criteris d’avaluació que indica el Decret dels criteris d’avaluació lligats als objectius d’aprenentatge de la situació o de la unitat.

En el cas de competències i objectius és senzill, ja que li posem noms diferents. Els objectius són la concreció de les competències, tenint en compte els sabers (i, a vegades, també incorporen alguna part dels criteris d’avaluació, en el “com” que citava en aquest article).

Però en el cas dels criteris d’avaluació, no tenim noms diferents i això fa que es prestin a confusió. Hauríem de fer la mateixa analogia que amb les competències i els objectius. Els criteris d’avaluació dels objectius d’aprenentatge són la concreció dels criteris d’avaluació del Decret, tenint en compte els sabers.

És una mica pesat haver de posar sempre els complements al final “dels objectius d’aprenentatge” o “del Decret” per diferenciar-los, però no hi ha altra manera.

Aquesta diapositiva que va fer el personal de currículum crec que és força entenedora.

En verd, el que marca el Decret. I, en blanc, el que els i les docents hem de definir.

Com ja he dit molts cops, no és un ordre a seguir. Quan programem, no comencem pels objectius, després els criteris dels objectius i al final les activitats. És un anar i tornar, que a vegades comença per un lloc i altres per un altre, i que ha d’acabar encaixant amb tota la programació del cicle.

En el model de programació que tinc penjat al web, sí que es diferencien tots aquests elements. Per a cada situació d’aprenentatge, en una pestanya es demana la informació del Decret (competències i criteris) amb desplegables.

En una altra pestanya, els objectius d’aprenentatge (que cal escriure en una cel·la de text sense desplegable).

I, en una darrera pestanya, els criteris d’avaluació dels objectius (que també cal escriure en una cel·la de text sense desplegable).

Què són els criteris d’avaluació?

I, ja per acabar, què són els criteris d’avaluació dels objectius? De fet, són el que ens permet saber si l’alumnat està avançant cap a l’objectiu d’aprenentatge. I, sobretot, li serveix al mateix alumnat per saber-ho. Per tant, ens ajudarà a saber què valorar de les activitats, a construir els instruments d’avaluació… I, en algun moment, a posar les qualificacions.

Tècnicament, diu currículum que s’han de redactar com una ACCIÓ + SABER + CONTEXT. Em sembla molt correcte. Una acció, que es combina amb un saber, que permet veure si ens acostem a l’objectiu d’aprenentatge. El context, siguem sincers, no sempre el poso. Si la situació d’aprenentatge o unitat didàctica ja té un context i l’objectiu d’aprenentatge ja està contextualitzat, en el criteri, alguns cops, ja queda sobreentès sense haver-lo de tornar a citar.

Com passa amb els objectius d’aprenentatge, redactar uns bons criteris d’avaluació d’aquests objectius, que siguin majoritàriament competencials, que ens serveixin d’indicador per veure el progrés de l’alumnat i que serveixin als alumnes de guia (per tant, que els comprenguin), té certa dificultat.

Però això potser serà tema d’un altre article més endavant. En aquest només volia ajudar a desfer la confusió que podia haver-hi entre els dos tipus de criteris d’avaluació.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.