Final del programa de mentories digitals

Programa de mentories digitals

Español (Spanish)

Ahir vam fer l’acte de tancament del programa de mentories digitals. Un programa que s’ha de posar en valor perquè, es miri per on es miri, ha estat un ÈXIT. Segur que s’han comès errors i es podrien haver fet coses millor, però s’han aconseguit TOTS els objectius.

El programa ha consistit a alliberar docents d’aula amb competències digitals avançades per acompanyar als centres a dissenyar i implementar una estratègia digital de centre per tal de millorar la competència digital del centre, dels docents i, és clar, de l’alumnat.

El programa ha durat 3 anys i el nombre de mentors ha variat entre 140 i 240, segons el curs. Han fet més de 75.000 visites a centre, que es diu de pressa, atenent a tots els centres públics i concertats de Catalunya, tot i que amb intensitats diferents (més de 3500 centres).

El programa ha aconseguit que tots, sí, absolutament TOTS els centres tinguin l’estratègia digital. Per tant, els centres han reflexionat sobre quin ús volien fer de la tecnologia i han definit accions per aconseguir-ho.

El programa ha contribuït (juntament amb altres accions) a aconseguir que més de 115.000 docents hagin acreditat el seu nivell de competència digital docent (Europa en demanava uns 90.000).

Però més enllà de les fites, totes les enquestes i informes que han valorat el programa han arribat a conclusions molt positives. La inspecció ha fet informes dos cursos i, en més del 90% dels centres han destacat positivament el procés de disseny de l’estratègia digital.

Les enquestes als centres també indiquen, amb percentatges superiors al 90% i fins i tot al 95%, que la mentoria ha estat clau per dissenyar aquesta estratègia i per millorar la competència digital docent i de l’alumnat.

Les mateixes persones mentores també indiquen amb percentatges per sobre del 95% que la mentoria ha estat una gran oportunitat de desenvolupament professional, millorant el seu coneixement d’experiències de centre, la seva competència de gestió d’equips i la seva competència de planificació estratègica.

I, els mateixos mentors, també indiquen que la mentoria ha estat molt útil per millorar la competència digital de centres, docents i, en menor grau, de l’alumnat (això hauria d’arribar de manera més important els pròxims cursos, que ja tenim els docents més formats).

I, per acabar, els informes parcials de l’entitat externa que avalua el Pla d’Educació Digital de Catalunya, Ivàlua, també destaquen la importància del programa de mentories i el valoren molt positivament.

Així que, com deia, es miri per on es miri, les valoracions i resultats són excel·lents. I està bé dir-ho (igual que també dic quan es fan coses que crec són molt millorables). Lògicament, el programa ha estat una feina d’EQUIP, així en majúscules.

Començant pels mentors i mentores, fent una feina brutal, al servei dels centres, amb força dificultats a l’inici per explicar el programa i poder entrar als centres, però convertint-se de mica en mica en un més del claustre dels centres.

Seguint pels coordinadors/es de mentoria, tant a territori com a serveis centrals. Fent una feina a vegades ingrata, revisant actes, documents, plans de treball, però coordinant de manera excel·lent tots els agents de territori. Sense dubte, han estat una peça clau!

Agents de territori que, sense formar part directament del programa, hi han donat molt de suport i han ajudat que pogués tirar endavant: CRP, assessors territorials, coordinadors de serveis educatius, gestors, inspectors…

Jo he tingut la sort de ser una de les persones que coordinava tot el programa. Un autèntic luxe. Amb moments difícils, però amb un orgull immens de la feina feta per totes aquestes persones que hi han treballat.

I, per tancar l’equip, els responsables del Departament, especialment la cap de servei, els subdirectors generals (n’han passat dos i tots dos hi han cregut) i els directors generals (que també n’han passat dos).

Acabo que ja he escrit massa. El programa s’acaba. Tant de bo pugui servir d’experiència per a projectes futurs, aprenent dels errors i aprofitant tot el que s’ha fet bé que, sincerament, crec que és molt. Personalment, tanco el projecte molt i molt orgullós de la feina feta.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.