Nova versió del qViC (v4.2)

Español (Spanish)

Pensant ja en el curs que ve, acabo de publicar la versió 4.2 del qViC. He fet igual que amb la versió anterior: versió per a Catalunya (amb les competències del decret 175/2022, de 27 de setembre), versió per a les Illes Balears (amb les competències del decret 31/2022, de l’1 d’agost, gràcies al Vicenç Serralta que les ha introduït totes), versió en castellà (amb les competències dels Reials decrets 157/2002, de l’1 de març, i 217/2002, del 29 de març) i versió en eusquera, gràcies a la traducció del Javier Simón.

Com que el qViC ja estava adaptat al nou currículum, aquesta vegada hi ha poques novetats. De fet, em vaig plantejar no canviar res, però fa temps que em preocupa com es qualifica. I, el qViC, és principalment, un quadern de qualificació.

Bàsicament, em preocupa el tema de les mitjanes ponderades. En un article de fa uns anys, explicava com utilitzava jo el qViC (Alguns aclariments sobre el qViC). Però no tothom l’utilitza igual. Si anem indicant activitats i qualificant-les, i aquestes treballen els mateixos criteris, quin sentit té la mitjana ponderada?

Si un alumne demostra en una activitat que ha assolit un criteri, per què li he de fer mitjana amb una activitat de fa tres setmanes en què no l’havia assolit?
La qualificació hauria de servir per indicar a quin punt ha arribat (quins aprenentatges ha assolit) l’alumne al final d’un període. No pas si els ha assolit des d’un inici o si li ha costat més.

No m’enrotllo, que crec que s’entén la idea. Per tant, el qViC ofereix una nova possibilitat de càlcul de qualificacions. No elimina la possibilitat de la mitjana ponderada, només n’afegeix una més.

Càlcul de la qualificació d’un criteri d’avaluació

En la versió 4.2, tenim un nou full per a cada avaluació, de nom Càlcul qualificació Xa. En aquest full, apareixen tots els criteris que hem introduït en el full Competències Xa i ens permet tria el mètode de càlcul: Mitjana ponderada o Valor màxim.

Si triem l’opció Mitjana ponderada, la qualificació d’aquell criteri es farà com fins ara feia el qViC. Per cada activitat, mirarà la ponderació indicada en el full Competències Xa i calcularà la mitjana.

Si triem l’opció Valor màxim, es miraran totes les qualificacions de les activitats que treballen un mateix criteri i s’assignarà la més alta.

Això es pot triar per cada criteri i en cada avaluació.

Càlcul de la qualificació final

De la mateixa manera, també s’ofereix una segona manera de calcular la qualificació final.

En el full Avaluació Xa, es pot triar l’opció Ponderada o Majoritari.

Si es tria l’opció Ponderada (mitjana ponderada), el càlcul serà com fins ara. Cada criteri es pondera amb el pes indicat en la primera fila d’aquest full Avaluació Xa.

Si es tria Majoritari (valor majoritari), la qualificació no es fa per mitjana. Es consideren que tots els criteris tenen la mateixa importància i es calcula amb el segon quartil (el valor que superen el 50% dels criteris). No canvia massa el resultat final, però ajusta una mica en alumnes amb criteris amb qualificacions molt diverses.
⚠️ Cal tenir en compte que, amb aquest mètode Majoritari, s’ha afegit una condició. Per assolir l’àrea o matèria cal assolir tots els criteris d’avaluació. Bé, de fet, el qViC mira que no n’hi hagi dos de no superats. Amb un de no superat, fa igual el càlcul del quartil (em semblava massa radical no assolir per un sol criteri).

La idea és que els criteris d’avaluació que marquen els decrets són els mínims i, per tant, tots els alumnes els han d’assolir tots. No tots en el mateix grau, però sí tots. El més lògic és tenir uns indicadors per a cada criteri que defineixin els diferents assoliments. L’assoliment satisfactori d’un criteri (AS) segurament contindrà expressions tipus amb l’ajuda del docent, facilitant-li bastides, etc. Tots els alumnes haurien d’assolir-lo, com a mínim, en aquest grau. I, si no és així, caldrà preveure mesures (d’aquí que no assoleixi l’àrea o matèria i sigui l’avís d’alarma).

Conclusió

Qualificar no és pas una cosa neutra ni objectiva. Fa anys que vaig renunciar a qualificar de manera objectiva. Em conformo a no fer-ho de manera arbitrària.

Com que hi ha molta gent que utilitza el qViC (el curs passat va tenir més de 2.000 descàrregues 😱) he intentat afegir les opcions que crec que són més coherents, però sense eliminar les que hi havia fins ara. Això complica una mica més l’ús, però crec que és la millor opció.

Com sempre, els comentaris, aportacions i correccions que feu seran molt ben rebudes.

Totes les plantilles i més informació al web del qViC

Español (Spanish)

7 thoughts on “Nova versió del qViC (v4.2)

 1. Bona nit, Jaume,
  Soc la Roser de Barcelona i fa temps que faig servir el teu quadern, o sigui que el primer que faré serà agrair-te’l de tot cor: no només em resol cada any la qualificació dels alumnes, sinó que m’ha ajudat a entendre l’avaluació competencial.
  Volia (i veig que he fet tard) suggerir-te la possibilitat de poder calcular les mitjanes de final de curs a partir de les qualificacions del resum per competències enlloc (o a més) de fer-ho a partir dels trimestres. I si ja es pogués triat si és per mitjanes o per qualificació més alta ja seria la llet!
  Gràcies per tot. T’envio un te!

 2. Jaume trobo molt encertades les teves paraules. Potser amb un decret d’avaluació clar que tingués com objectiu fer fàcil i efectiva l’avaluació qualificadora ho solucionaríem. Les eines existeixen però als centres potser trobem personal reticent. Crec que el departament no ajuda gaire ni ho fa en la direcció adequada

  1. Normalment, cal fer dues vegades la importació de dades. En la primera, demana els permisos i no s’executa la importació. A la segona, com que l’script ja té permisos, importa bé les matèries i les competències.

 3. Hola Jaume,
  Primer de tot, donar-te les gràcies, és el segon curs que faig servir el teu fitxer, no al 100%, però aquest curs em proposo treure-li més suc! Et volia preguntar, si us heu trobat amb problemes amb iOS, doncs tant a l’iphone, com a l’ipad, obre l’arxiu, però als 5-10 segons el tanca. Acostumo a fer-lo servir amb PC, però a vegades el vull consultar des del iphone /ipad i no puc. Amb la versió antiga, tant d’iOS com del propir fitxer (4.1) ja em passava… Gràcies

  1. Ostres, no utilitzo cap dispositiu amb iOS i ningú m’ha reportat res.
   En tot cas, obrint-li des del Safari no hi hauria d’haver cap problema

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.