És Google Classroom un bon substitut de Moodle?

Español (Spanish)

La setmana passada algú em feia aquesta pregunta per twitter. La meva resposta és clara i contundent: no!

Contestada la pregunta del títol, cal explicar que ja fa més d’un any que he deixat d’utilitzar Moodle i només treballo amb Classroom i la resta d’aplicacions del que ara s’anomena G Suite for education, que abans es deia Google apps for education (Calendaris, Formularis, Sites…).

Això pot semblar contradictori, però en l’article intentaré explicar que no ho és tant.

Classroom es va crear inicialment per facilitar la vida als professors i als alumnes quan es comparteixen documents. Compartir documents amb una persona és molt fàcil i àgil però, compartir -los amb 30 (ó 60 o més) tenia més dificultats. Si no s’utilitzaven complements de tercers (tipus Octopus), només quedaven dues opcions: o bé es gestionaven un munt de correus amb documents compartits i s’organitzaven molt bé, o bé es creava un estructura de carpetes compartides a l’inici de curs i es miraven els documents d’allà sense compartir-los un per un. En els dos casos, una feinada important i amb una necessitat molt gran d’organització.

Classroom no pretenia ser un entorn vitual d’aprenentatge, que és el que sí que és Moodle. Només volia ajudar a posar ordre en aquest desgavell. I, la veritat sigui dita, ho ha aconseguit molt i molt bé. Quan un professor vol veure fitxers d’alumnes, ja no els demana que el comparteixin. Penja un a tasca al Classroom, els alumnes hi adjunten el document de Drive i Classroom s’encarrega de tots els permisos i comparticions.

Mentre l’alumne no ho ha lliurat, hi té accés. Quan ho lliura, l’alumne ja només té permís de visualització. Llavors, el professor en té d’edició i hi pot fer comentaris i anotacions. Després del retorn del professor, l’alumne marca com a no lliurat, pot fer millores al document i tornar-lo a lliurar.

D’aquesta manera, es té la potència dels documents compartits sense l’embolic de compartir molts documents amunt i avall.

Com ha evolucionat Classroom?

Com era d’esperar, Classroom no s’ha quedat només amb la compartació de documents. Mica en mica, Google hi ha anat afegint funcionalitats. I més que en vindran. Ara ja es poden fer enquestes, afegir etiquetes per filtar el que es penja, connectar-ho amb els formularis per emular els qüestionaris tipus test, relacionar-ho amb un calendari perquè els alumnes vegin les tasques pendents, exportar totes les notes que hem posat a un alumne…

Tot i això, tot i que comenci a tendir-hi, per mi encara no és un Entorn virtual d’aprenentatge tal i com l’entenem amb Moodle.

Es pot tenir Moodle i Classroom?

Oi tant que sí, conec molts centres que ho fan. Quan els alumnes han de lliurar documents “vius”, que el professor comentarà i els alumnes milloraran, utilitzen Classroom. Quan han de fer la resta de tasques (Qüestionaris, Tallers…) utilitzen Moodle.

L’únic inconvenient és que els alumnes utilitzen dues plataformes. Tot i que, és cert, que ho podem dissimular. Podem centrar-ho tot en el Moodle i penjar allà enllaços a les tasques de Classroom. Així l’alumne només ha de mirar a un lloc. Però haurem de configurar Moodle correctament i permetre que els alumnes s’identifiquin al Moodle amb l’usuari de Google.

Perquè no utilitzo Moodle?

L’any passat vaig canviar de centre i vaig anar a un centre de nova creació. Com que començàvem de zero, era bon moment per fer una sola aposta. I vaig triar Classroom. Això sí, amb tots els serveis del que ara s’anomena G Suite. El que no té Classroom i que en Moodle m’era molt útil, ho supleixo amb altres eines de Google. Els Qüestionaris els faig amb formularis de Google, les pàgines web d’informació les faig amb Google sites…

Així els alumnes només utilitzen un sol entorn.

A més, per mi Google Classroom té un parell de característiques que fan que m’agradi més com a plataforma principal:

 • L’aspecte. Tot i que Moodle està millorant, l’aspecte de Classroom és molt més amigable i conegut pels alumnes.
  screenshot-2016-10-06-at-20-29-01
 • L’ordenació. Classroom funciona com twitter i com facebook. Els “posts” surten cronològicament i no estan pensats per aprofitar-los per un altre curs (tot i que ara ja hi ha una opció que permet importar posts d’un altre curs). És molt més “directe”. En les carpetes de Drive tinc preparat tot el que vull penjar-los, però ho penjo en el moment exacte. Sense ordre de temes ni similar. Només ordre cronològic. Així que si surt una notícia del tema, la penjo. I si trobo un bon enllaç, també. I si és algun alumnes qui hi troba, també ho pot penjar ell. El curs que ve, segur que penjaré alguns materials que ja he penjat aquest curs, però potser en un altre ordre, potser m’aafegiré o en treuré, potser els alumnes penjaran altres recursos…

screenshot-2016-10-06-at-20-29-36

Conclusió

Total, que si un centre ja funciona amb Moodle i els professors saben utilitzar-lo i n’aprofiten els recursos que ofereix, no té gaire sentit abandonar-lo pel Google Classroom.

Ara bé, si un centre està utilitzant aplicacions de G Suite i el Moodle només l’utilitza per penjar arxius als alumnes i que aquests en pengin als professors, potser sí que és una bona opció eliminar la plataforma Moodle i centrar tots els esforços en Google Classroom i la resta d’aplicacions de G Suite (Calendaris, Sites, Formularis…)

Español (Spanish)

9 thoughts on “És Google Classroom un bon substitut de Moodle?

 1. Cómo me organizo el flujo de ida/vuelta profe/alumnos con Google Drive:

  1- Uso un documento compartido como tablón de anuncios para cada curso/nivel donde voy colgando todo tipo de actividades y enlaces, com permiso de comentar. Lo más nuevo siempre al principio. Con una tabla de contenidors para las secciones ” fijas”. Propuestas, peticiones y mensajes de ayuda se escriben en los comentarios, donde todos podemos responder.

  2- Los alumnos comparten conmigo un único documento al principio de curso, creado a partir de una plantilla, con una tabla de contenidos con los temas del curso, donde van escribiendo contenidos o colgando enlaces a productos que no están en google (soy profe de música y de momento google no tiene editor de partituras. Pero aunque me hago una carpeta con las “libretas individuales” (así las llamamos: libretas digitales) para el uso cotidiano las tengo agrupadas en grupos de 10 en carpetas de favoritos en el navegador, sincronizadas en los distintos ordenadores que uso, de manera que puedo abrir 10 “libretas con un clic.

  3- Para productos especiales uso un único formulario para todos los cursos y temas, donde queda todo ordenado a partir de etiquetas. https://docs.google.com/a/institutmontgri.cat/forms/d/e/1FAIpQLSctfqz9aYE7IqQvVWQU4Bc1GiAWsAMUeXvpy2TPeBaGrsEX7g/viewform

  Con esto funcionamos bastante bien, aunque la revisión de cambios me gustaría que “me llegara” en lugar de irla a buscar.
  Como soy interino y cambio mucho de centro ésta es la manera más conveniente para mi, no dependo de nadie, puedo empezar a trabajar desde el primer día.
  Las mejores heramientas son las que se adpatan a tus necesidades.
  Saludos

  1. Joan, moltes gràcies per compartir-nos-ho. Ho trobo molt interessant.
   Si vas canviant molt de centre, crec que és una forma molt adequada, ja que no depens del que cada centre tingui. Amb un gmail per alumne, pots funcionar a la perfecció només començar el curs.
   Això sí, si estiguéssis en un centre fix, Classroom et facilitaria molt la tasca.

 2. hola jaume, de principio gracias por todas tus aportaciones, te escribo al respecto de corubrics, lo estamos usando en mi centro como herramienta de evaluación junto a la evaluación por diana o telaraña entre otras..y la propuesta es si sería muy complicado generar un gráfico de tipo radial relleno para trabajar la información al alumnado mediante telaraña…no sé si será mucho pedir, de todos modos con la plantilla q ya tienes creada nos es más que suficiente, una gran aportación, muchas gracias de nuevo.

  cristóbal pérez, c. san juan bosco, jerez de la frontera.

 3. treballo amb el chrome cast i busco desesperadament un connector vga femella i hdmi femella per poder projectar els chrommebooks dels alumnes a la pissarra.
  En vaig trobar uns de la casa Vic tsing que anaven perfectes però s’han esgotat.( Amazon) i els substituts no funcionen. Sabeu d’algun model qu funcioni

  1. En el meu cas, tots els projectors tenen connexió HDMI i, per tant, no em cal connector.
   En tot cas, jo he començat a utilitzar Google Cast for education (https://www.google.com/edu/cast-for-edu/). No sé si ho coneixes, però permet compartir la pantalla de l’alumne a través de la WIFI i l’ordinador del professor (si és que està connectat al projector) i no et cal el Chromecast. Si la WiFi és una mica robusta, funciona prou bé.

 4. Creo que son dos cosas distintas , ClassRoom me parece que sigue siendo una herramienta de apoyo a clases y Moodle es una herramienta de gestion.

  Ambas son geniales , pero me parece que si suples Moodle con ClassRoom posiblemente no estabas usando bien Moodle.

  Por ejemplo, como notificas calificaciones ? y el director como inspeccionas los cursos ? y como define roles ? como importas 200 alumnos y los asignas a un solo curso ? Como controlas el porcentaje de participacion ? Como permitis que un usuario cualquiera en la red se pueda registrar en un curso ? como haces para que su insticion maneje todo estos dentro de un dominio ? por ejemplo. Mi http://www.miaula.com.

  Saludos.

 5. Home, doncs per preferir el Moodle Déu n’hi do com t’agrada el Classroom. Igual que a mi i que als alumnes en general, d’altra banda. Crec que tens raó en tot el que dius. Hi ha persones obsessionades a usar només un entorn virtual d’aprenentatge i alguns són reticents al GSuite per al tema de cessió de dades personals. Però després usen Drive i Gmail per a tot. Hi ha sobertot un avantatge principal de Classroom per sobre de Moodle i és la facilitat de gestió: és un programa intuïtiu, simple i fàcil d’usar, amb un entorn visualment agradable. Un es pot centrar en el que interessa i no a saber com funciona el programa. Moodle té un entorn i una gestió massa farragosa i poc pràctica. Però com a centre no se m’acudiria mai dir al professorat renuncieu a una cosa o a l’altra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.