Avui, va de matemàtiques…

Español (Spanish)

En aquest bloc no acostumo a parlar de matemàtiques, però aquest curs faig aquesta matèria a 1r d’ESO i avui hem fet una activitat que ha funcionat bé. Com que moltes activitats que he anat fent les he trobat en blogs de professors, em sembla que avui puc compartir-la jo.

Com que estem treballant el tema d’estadística i probabilitat, hem jugat al pedra-paper-tisores.

A partir del web http://www.nytimes.com/interactive/science/rock-paper-scissors.html?_r=1&, he fet jugar als alumnes al pedra-paper-tisores virtual.

El joc permet fer tirades il·limitades, però nosaltres consideràvem que el primer (ordinador o alumne) que guanyés 10 tirades, guanyava la partida.

Els demanava que fessin 6 parties. Les 3 primeres, en mode NOVELL i amb les següents instruccions:

  • Juga amb normalitat.
  • Juga amb atzar complet: per fer-ho, obre dau virtual http://www.tirardado.com/. Abans de tirar al pedra-paper-tisores, tira el dau. Si surt 1 o 2, tria pedra. Si surt 3 o 4, tria paper. Si surt 5 o 6, tria tisores.
  • Juga amb estratègia. Ja has vist com juga l’ordinador, intentant trobar patrons a les teves tirades i preveient què tiraràs. Tria pedra-paper-tisores sense ajuda externa i sense el dau, però pensant bé a veure si pots enganyar l’ordinador.

 Després, 3 partides més amb les mateixes instruccions, però en mode VETERÀ.

A més, els feia recollir els resultats de les partides en un full de càlcul, de tal manera que podíem veure què anava passant.

pdt_0

El resultat final ha estat el següent:

pdt

 

Al final de tot, tocava treure conclusions. La mostra, que era de 17 alumnes, no era massa representativa, n’érem conscients. I, a més, la partida 6 només l’han fet 14. Però, tot i això, no sembla casualitat que només quan juguem totalment a l’atzar (partides 2 i 5), els guanyadors es reparteixen aproximadament al 50% entre alumnes i ordinador. En la resta, l’ordinador sempre té més percentatge de victòries. Serà que, malgrat no ens ho sembli, els humans som força previsibles i jugant nosaltres, acabem creant patrons.

Hem jugat una hora, hem pensat, hem fet tàctiques per guanyar a l’ordinador i hem après força sobre probabilitat i atzar.

Si algú també la realitza i obté resultats, que ho comparteixi en els comentaris, així podrem veure si amb més mostres, les conclusions són les mateixes.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.