Creem realitat virtual (VR) a l’aula

Español (Spanish)

Aquest curs he començat a utilitzar la realitat virtual a classe. Amb unes simples ulleres com les de la imatge, ens hem endinsat en el món de la creació en 3D.

Aplicacions de la VR a classe n’hi ha infinites i no les descobrirem ara totes. Només presentaré l’activitat que faig per tal que siguin els mateixos alumnes els que creïn objectes en 3D que es poden veure després en unes ulleres de VR.

De moment, pels alumnes encara és novetat posar-se unes ulleres i veure realitat virtual. No té preu veure la seva reacció el primer cop que se les posen. I veure com mouen els braços intentant tocar objectes! Al pas que avança la tecnologia, aviat deixarà de ser novetat. Però a part d’utilitzar-les per mirar aplicacions ja creades, Titans of space n’és un magnífic exemple, també es poden utilitzar per mirar objectes creats pels mateixos alumnes. tinker0Anem a pams.

Per començar, als alumnes els presento la pàgina TINKERCAD. De forma gratuïta i amb l’usuari de Google s’hi pot accedir. De forma molt senzilla i intuïtiva, els alumnes poden moure’s per un espai 3D i crear els seus models. Poden crear personatges, objectes… I si volem treballar la interdisciplinarietat, perquè no una casa romana o un castell medieval? O un instrument de música que després construiran?

Sense massa indicacions comencen a modelar i a treballar conceptes espaials, de geometria, de matemàtiques i de dibuix. De fet, l’activitat jo la proposava per introduir el conceptes de les vistes en dièdric, que tant els costa. Veient l’objecte en 3D i fent-lo rotar, aquest concepte l’entenen més facilment.
El que sembla que s’està tocant vist per davant, quan ho mirem per dalt veiem que estava separat.

 Aquí podeu veure un parell d’exemples fets en la primera hora de treball amb l’aplicació:

tinker2

tinker1

 

 

 

 

 

 

Un cop estan els models creats, aprofitem l’opció de l’aplicació per exportar els fitxers, al format SVG, per exemple.

sketchfabDesprés utilitzem una altra aplicació, SKETCHFAB. No cal fer massa cosa. Entrem, amb l’usuari Google si volem, i hi pugem el fitxer exportat. L’aplicació ens dóna un enllaç per posar al navegador del mòbil i mirar la figura amb les ulleres.

Si movem el cap, l’objecte anirà rotant.

De forma senzilla els alumnes hauran creat realitat virtual. I no cal que es faci des d’una sola matèria. En projecte interdisciplinaris on es creïn maquetes o objectes que s’han de construir o fins i tot exposicions, ens permet fer la part virtual fins i tot abans de construir res.

ulleres

Español (Spanish)

One thought on “Creem realitat virtual (VR) a l’aula

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.