Utilitzant els comentaris dels documents de Google per fer l’avaluació formativa

Español (Spanish)

Utilitzar documents de Google a l’aula, ja siguin documents de text, presentacions o fulls de càlcul, té molts avantatges. Avui em fixo en un de força senzill però que a mi m’ajuda a fer que l’avaluació sigui més formativa, és a dir, que l’avaluació serveixi per seguir aprenent. Em refereixo als comentaris que es poden inserir en els documents.

Si els alumnes estan realitzant una tasca i produeixen un document de Google, ja sigui en grup o de individualment, i a aquest document hi tenim accés els professors, Google ens ofereix la possibilitat de fer comentaris.

Cada cop tinc més clar que un dels principals rols que tenim com a professores és la d’acompanyar als alumnes en el seu aprenentatge, formulant preguntes més que donant respostes. En aquest sentit, els comentaris són ideals per a fer un seguiment d’aquesta feina. Enlloc d’esperar al final de tot per avaluar-la, mentre l’alumne l’està produint, els professors podem entrar per veure com ho està desenvolupant i fer-hi comentaris.

Hi ha professors que, enlloc dels comentaris, editen el document dels alumnes amb un altre color. La finalitat és la mateixa, però l’avantatge del comentari és que l’alumne ha de marcar RESOLT quan l’ha llegit i ha incorporat el que els professor li recomana. I, un cop resolt, el comentari segueix allà sense molestar a la lectura del document.

Veiem un exemple. Suposem que uns alumnes estan fent un document d’una activitat. En aquest cas, uns alumnes estan preparant un experiment per fer amb un sonòmetre. Seguiran el mètode científic: els fem plantejar-se una pregunta, plantejar un hipòtesi i preparar un experiment. Al seu document ho plasmen de la següent manera:

comenta0

Com a professor veig que la hipòtesi és pobre, i afegeixo un comentari. Selecciono la frase “Creiem que sí.“, que és la seva hipòtesi i,amb el botó dret, trio l’opció Comenta.

comenta1

Escric el comentari i els alumnes ho veu de la següent manera.

comenta2

L’alumne que és el propietari del document rebrà un correu avisant-lo que he inserit un comentari. Compte que si el propietari sóc jo i no un alumne,  ja sigui perquè utilitzo Classroom o perquè he utilitzat Doctopus, hauré d’avisar-los jo (per mail o per Classroom) ja que no rebran cap avís automàtic que els ho indiqui.
I si el treball és en grup, només ho rep el propietari del document. Els altres no ho sabran. Per tant, convé avisar-los d’alguna manera.

Quan els alumnes veuen el comentari, rectifiquen o milloren el que calgui. Un cop fet, escriuen també ells un comentari si cal i marquen el comentari com a resol.

comenta3

El comentari desapareix del document, però queda registrat en l’apartat de comentaris. Sempre que es vulgui es pot veure l’històric de comentaris amb el botó Comentaris que hi ha a la part superior dreta del document.

comenta4

En aquest cas, la resposta al comentari l’he feta jo mateix, per allò de la privacitat de dades dels meus alumnes, però en un cas real seria l’alumne qui respondria i ho marcaria com a resolt.

Els comentaris són una manera senzilla de poder fer un seguiment individualitzat de les tasques que els alumnes estan realitzant, abans del lliurament final. Així poden anar millorant-les amb l’ajuda del professor. I el professor pot acompanyar millor cada un dels alumnes.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.