Millorar l’ús del correu electrònic en un centre

Español (Spanish)

Ja fa molts anys que tots els centres educatius utilitzem el correu electrònic. Crec que va ser un gran avenç en la comunicació interna d’un centre. Però com passa amb totes les  coses, se’n pot acabar fent un ús poc adequat. No sé si en tots els centres però, en els que jo conec, s’acaben enviant correus a totes hores del dia. I és lògic, ja que els professors tenim una part de la jornada laboral que es fa a casa, a l’hora que vols o que pots.

Però som molts els que tenim el correu del centre configurat al mòbil i rebre correu de feina, per exemple, un dissabte a les 9 del vespre, no afavoreix precisament la desconnexió.

El problema no està en instal·lar el correu al mòbil, ja que a vegades hi ha coses urgents i és molt útil. El problema està en enviar correus que no són urgents fora d’hores de feina. I compto com a hores de feina les hores de presència al centre, habitualment de 8 a 15h.

Al centre on actualment estic hem adoptat dues solucions senzilles i que ens funcionen.

  • Instal·lar el complement Boomerang per al Gmail. Un cop instal·lat, el complement farà apareixer un botó Send Later a la part inferior de la finestra de redacció de missatges.boomerang1
    Si redactem el correu i el premem, apareixen les opcions d’enviament. Es pot triar una data i una hora concreta.boomerang2

D’aquesta manera, quan un professor treballa a casa i redacta un correu que no és urgent, el pot programar per tal que s’envïi l’endemà a les 8 del matí. Si el correu és urgent, l’envia amb el botó habitual.

La versió gratuïta del Boomerang, que és la utilitzo té una limitació important. Només permet programar l’enviament de 10 correus al mes. Pel meu ús és límit una mica just, però si cal, sempre es pot adquirir la versió de pagament.
Cal tenir en compte aquí el tema de la privacitat. El que fa aquest complement és enviar el correu a un servidor fora de Gmail (propi dels autors del complement) i, arribada l’hora i el dia programats, és el servidor extern qui l’envia. El contracte d’ús de l’eina garanteix la confidencialitat, però és bo tenir-ho en compte si s’envien dades molt privades.

  • Creació d’una site de notícies. En un centre sempre hi ha notícies no urgents que s’han de comunicar. Previsió de sortides, canvis de llistes, companys que estan de baixes, formació que es farà… Per no sobrecarregar el correu, una bona opció és crear una site que els professors visitin sovint amb aquestes notícies.
    De fet, en el meu centre no és que haguem creat una site nova. Tenim una site privada per a professors on hi ha informació general del centrem, enllaços a aplicacions i recursos del centre… i hem afegit a la primer pàgina l’apartat notícies. Bàsicament és l’equip directiu i els coordinadors qui hi poden publicar. Quan els professors obren el seu ordinador, aquesta site és la que es carrega per defecte. Així els professors estan informats i poden accedir als recursos que necessiten.boomerang3

Segur que hi ha moltes altres opcions per racionalitzar l’ús del correu. Aquí només n’he volgut presentar dues que jo utilitzo i que em funcionen bé.

Español (Spanish)

One thought on “Millorar l’ús del correu electrònic en un centre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.