Primeres impressions amb els Chromebooks

Español (Spanish)

Chromebook
Imatge de Pierre Lecourt

Aquest curs he canviat d’institut i he anat a un centre de nova creació. Com que el centre es creava de zero, vam haver de decidir-ho tot (vaja, el que el Departament ens va deixar decidir, que no és ben bé tot). I una de les decisions que vam prendre, lligat al model pedagògic del centre, és la d’utilitzar Chromebooks. Volíem potenciar l’ús de metodologies innovadores, on els professors treballen sense llibre de text  i el treball per projectes transversals i d’àmbits pren rellevància. Alumnes i professors tenim tots un ordinador amb el sistema Chromebook. Després de 3 setmanes de funcionament, escric aquí la meva primera valoració d’aquestes màquines.

Cal dir que les expectatives s’han complert i estem contents de l’aposta que hem fet. Vam triar aquests ordinadors per diferents motius:

 • El preu: el model triat, amb pantalla de 14” (per mi aquest era un tema imprescindible), costava uns 340€. Molt prim i molt lleuger i amb una bateria de més de 8 hores.
 • Rapidesa en l’arrencada i el tancament: tal i com ens anunciaven, l’ordinador s’engega en 10 segons. Pot semblar poc important, però si heu estat en una classe i l’ordinador és una eina més, és un tema clau. En qualsevol moment pots fer treure l’ordinador als alumnes, en 10 segons tots ja estan funcionant. I, quan s’acaba la tasca o consulta pertinent, es torna a tancar, en menys de 5 segons. Amb aquests temps, es pot fer diverses vegades en una mateixa classe sense cap problema.
 • Poc manteniment: són ordinadors que, pràcticament, només tenen un navegador Chrome. Els alumnes no instal·len res. Per tant, no hi ha problemes amb programari poc segur (pràcticament no hi ha virus). De fet, quan els cal alguna extensió o aplicació per a Chrome, és l’administrador del sistema (o sigui jo) qui ho instal·la de forma ràpida i senzill. Es dona l’ordre d’instal·lació i automàticament s’instal·la a cada Chromebook sense que l’alumne se n’assabenti.

Lògicament, vam triar aquests ordinadors perquè treballem amb un domini de Google apps for education (de fet, si llegiu aquest blog ja sabreu que fa temps que hi treballo). Si no és així, no té cap sentit utilitzar aquests ordinadors al centre.

Jo tenia dubtes de l’adaptació dels professors. Ja sabem que els alumnes no tenen massa problema per adaptar-se als canvis, però no sempre és tan senzill amb els professors. Tot sigui dit que només som 7 professors i tots ells molt predisposats a aprendre. Però ja tenien un bagatge amb TIC. i no precisament amb Google apps for education, i fer-los un canvi tan radical era un risc. Ahir fèiem reunió de valoració i tots la feien positiva. Evidentment encara treballen més lentament, ja que cal aprendre on són les coses. Tots coneixien el programari Microsoft, i adaptar-se a utilitzar l’editor del Google Drive enlloc del Word, a l’editor de vídeos del Youtube enlloc del Movie maker o a aplicacions com el Pixlr enlloc d’un editor tipus GIMP, requereix temps. Però els avantatges ho compensen. Tota la informació està al núvol i compartida amb qui ho necessita. Tothom pot treballar simultàniament amb documents i de forma cooperativa, cosa que ens facilita moltíssim la coordinació entre professors.

A més, als projectors hi tenim instal·lats Chromecasts, de tal manera que sense moure’s de lloc podem fer que un alumne projecti el que té a la pantalla perquè ho puguin veure tots els companys (tot i que els professors encara no ho saben utilitzar, que la formació s’ha de fer amb un ritme adequat per assimilar-ho tot. El més que ve ja sabran utilitzar-ho)

Justament avui, a un ordinador d’un alumne li ha saltat una tecla (ho cobreix la garantia sense problemes) i l’ha deixat a reparar. Tenim un parell d’ordinadors de reserva per aquests casos. Li he deixat a l’alumne, s’ha indentificat amb el seu usuari i ja no s’ha adonat que l’ordinador no era el seu. Tenia el seu correu, els seus arxius, els seus calendaris… Res a veure quan els alumnes perden tota la informació perquè no han fet còpia de seguretat i el seu disc diu prou amb Windows.

També és cert que té inconvenients. Algun professor enyora el moodle, ja que utilitzem Classroom i encara és limitat. Imprimir amb aquests Chromebooks no és senzill. Per fer-ho calen uns models concrets d’impressores o bé tenir un ordinador amb windows connectat a la impressora perquè el Chromebook imprimeixi a través d’aquest ordinador. Això sí, ho podrà fer des de qualsevol lloc el món amb internet. Malgrat la protecció de dades que Google assegura, tots sabem que utilitzen el mode de navegació dels usuaris (on van, quanta estona hi són, què cerquen…) per posar-los publicitat i per millorar les seves campanyes de publicitat. No agafen informació personal, només a nivell estadístic, però no deixa de ser una invasió de privacitat. I segur que hi podem trobar altres inconvenients.

Però fent balanç de tot, crec que per instituts que utilitzen el model d’un ordinador per alumne, és una molt bona opció. Molt millor que els netbooks d’11 polzades amb Windows o Linux i, al meu entendre, també millor que les tauletes. És molt més còmode i eficient treballar amb ratolí, teclat i pantalla gran (sé que aquesta afirmació és discutible, però aquesta és la meva opinió).

Això sí, no podem oblidar la dependència d’internet d’aquests aparells. Si bé és es cert que sense internet es pot treballar amb ells (alguns documents segueixen disponibles i alguns aplicacions segueixen funcionant), és igual de cert que queden molt limitats. I, almenys a Catalunya, la connexió a internet dels centres encara està lluny de ser l’adequada. Sense anar més lluny, al meu centre actual disposem d’un ample de banda per usuari de 0.74 Mbps. Sí, sí, 0.74. No arriba ni a una mega, quan a casa difícilment en tenim menys de 10. I moltes operadores n’ofereixen 300 a preus prou assequibles. Nosaltres no en tenim ni 1 per alumne. Per tant, com és d’esperar, si tots les alumnes comencen a utilitzar segons quins recursos (mirar tots un video de youtube, utilitzar tots Google street view…) la cosa no és operativa.

Però en tot cas, això ho sabem i ja hi comptem. I si hem de fer aquestes activitat, no les fem tots simultàniament. Per treballar tots alhora amb documents del Drive, l’ample de banda que tenim és precari però suficient. Per tant, ens adaptem i pressionem al Departament perquè millori la velocitat. Però malgrat aquesta limitació, l’opció de triar Google apps for eduction i Chromebooks la considerem encertada.

Español (Spanish)

10 thoughts on “Primeres impressions amb els Chromebooks

 1. Hola Jaume,
  Una valoració molt detallada i completa.
  Nosaltres fa quatre cursos que tenim implementades tauletes, i el curs passat vam fer un pilotatge, encara que curt, amb Crhomebooks. Coincideixo, el que vem experimentar, amb tot el que dius. Així i tot em decidit continuar amb l’ús de tauletes digitals. Segurament alguns tasques continuen sent més àgils amb un dispositiu de “taula” (per dir-ho d’alguna manera), pero també vam valorar la major mobilitat que la tauleta ens ha proporcionat, així com la rapidesa en la creació de materials audiovisuals, al centrar tot el procés en el mateix dispositiu, d’entre d’altres coses.
  Seguiré la vostra experiència i la faré extensible a companys que estan o es plantegen l’implementació de Crhomebooks.
  Salutacions
  Manel

  1. Hola Manel. Jo vaig estar dubtant força, però el fet que actualment pràcticament tots els alumnes tinguin smartphone, em va acabar de decidir.
   A nivell d’enregistrar vídeo i fotos, les tauletes són molt més pràctiques. Però això ho fem amb l’smartphone. En tot cas, segur que també li treiem molt bon partit.

 2. Hola,

  Molt bon article. Però abans de llançar-nos o fer una prova m’agradaria fer una pregunta:

  Tenc entés que els chromebooks no executen JAVA. Això en el dia vos ha suposat algun problema?

  Ho demano perquè no em fixo en navegar o funcionar amb l’ordinador i ja no sé si és molt necessari. Estic un poc desconnectat. Potser algun llibre digital ja no es podria fer servir.

  Gràcies i no deixis de mantenir-nos informats

  1. Gràcies Joan, no havia parlat del JAVA perquè a nosaltres nos ens ha suposat cap problema, però és cert que caldria dir-ne alguna cosa. En el nostre centre no utilitzem llibres digitals (i només un parell en paper). Intentem que els alumnes creïn contingut, a partir d’enllaços i recursos on-line, però això depèn de cada professor. En tot cas, no hem trobat cap recurs que no ens funcioni.
   La informació que Google dóna diu que en els Chromebooks no funciona ni Java ni Silverlight. En canvi si funciona el Flash. A la pràctica, hi ha coses que sí i coses que no. Sense anar més lluny, l’altre dia a matemàtiques utilitzàvem uns exercicis d’un llibre on-line de l’Edu365 (http://www.edu365.cat/eso/muds/matematiques/edad/eso1/1quincena1/index1_1.htm) i va funcionar a la perfecció. I està fet en JAVA.
   Per tant, caldria provar el llibre digital concret, a veure si hi ha o no problemes.

   1. Gràcies.

    Nosaltres tampoc fem servir cap llibre digital, però s’ha de pensar.

    A nosaltres des de tecnologia el que ens interessa també és saber si funcionaran els simuladors de circuits, si els d’arduino treuen alguna manera de programar-ho sense instal·lar els software…

    Ploraré un poc a algun proveïdor a veure si ens deixen algun 😉

 3. Hola Jaume!
  Nosaltres els hem implementat a tota l’ESO aquest curs i van fantàstic. Els profes, els alumnes i les famílies estan molt satisfetes.
  Per dir alguns aspectes negatius (pocs):
  – Les famílies es queixen de que no poden imprimir. És complicat
  – Preu del Chromebooks. També un 340€ però segons el meu punt de vista encara són elevats, als USA són més barats i al mercat pots trobar portàtils a aquest preu.
  – Connexió a la wifi de tants alumnes treballant alhora. Ens va costar però ara ja tenim una connexió més fiable.
  – Profes: com treballem sense llibres s’han de generar els continguts i això costa.

  Resumint, molt satisfets i a més veiem que podem anar a més.

  1. Genial Rubén. És un consol saber que hi ha altres centres treballant igual. Nosaltres també treballem majoritàriament amb materials propis. Així que coincideixo 100% amb el que indiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.