Utilitzar fulls de càlculs per crear grups de treball

Español (Spanish)

En més d’una ocasió he defensat que els professors hauríem de dominar els fulls de càlculs, ja que són una eina que ens ajuda en moltes tasques. En aquest article, presento un dels molts exemples. Concretament, presento una plantilla que m’ajuda a fer grups d’alumnes. Com que al llarg del curs faig moltes tasques en grups, amb aquesta plantilla puc controlar els alumnes que ja han anat junts i els que no.

La plantilla es pot trobar en el següent enllaç.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-G2q4qg53yVyJpM8yK-yf1f7RoQrbT7uiNdUl2CjB-4/

És la que he fet servir aquest curs, i està pensada per 9 projectes (o activitats) i per a 30 alumnes.

El funcionament és molt senzill. Per un projecte concret, s’indica un número de grup per cada alumne. En el meu cas, com que tinc 30 alumnes, acostumo a fer 6 grups de 5 alumnes.

Screenshot 2016-06-19 at 16.48.39

I ja està. La plantilla, a partir únicament de fórmules, fa la resta.

En la segona pestanya, veig les coincidències.

Screenshot 2016-06-19 at 16.49.57

En l’exemple, en tot el curs, l’alumne 2 i l’alumne 5 han anat junts en 5 ocasions (de les 9 activitats). En canvi, l’alumne 1 i l’alumne 2 no han coincidit en cap.

A més, com que acostumo a utilitzar documents de grup i llistes perquè ells sàpiguen amb qui van, hi ha una pestanya per a cada projecte.

Screenshot 2016-06-19 at 16.51.43

Primer apareixen els grups en horitzontal. Després, les adreces de correu dels grups en horitzontal, ideal per poder fer copiar i enganxar en els permisos de compartició d’un document. I, finalment, els grups en vertical, que normalment és la part que copio i enganxo en un document i els ho comparteixo perquè ells coneguin els grups.

Més enllà de la plantilla concreta, que bàsicament utiltitza les fórmules vlookup, if, i filter, volia mostrar una aplicació útil amb fulls de càlcul. I, justament, no es calcula res. Només s’ordena i es filtren dades.

A mi em resulta útil, i a nivell de centre, quan fem projectes interdisciplinars, també la utilitzem.

Un altre tema seria com hem de fer els grups d’alumnes, sobretot en treballs cooperatius, i si els hem d’anar canviant o mantenint. Però, en tot cas, en un altre article ja explicaré com ho faig jo.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.