Utilitzar GAS per crear aplicacions web (1a part)

Español (Spanish) English

Fa uns quants anys que utilitzo GAS (Googla apps script) per automatitzar tasques. De fet, els que seguiu el blog coneixereu diferents complements que he publicat per a fulls de càlcul: CoRubrics, CLASS-MON i ImExClass. Però, fins ara, havia utilitzat poc l’opció dels GAS per crear aplicacions web. Algunes limitacions que tenen, havia fet que no m’hi submergís gaire.

En aquest primer article, només presento què són aquestes web apps i per a què ens poden ser útils. En una segona part, entrarem a veure com crear-ne alguna.

Cada cop més, els docents estan acostumats a utilitzar aplicacions web. Es connecten a una adreça i allà, de manera intuïtiva, utilitzen l’aplicació: EDPuzzle, GENIALLY, Kahoot, el mateix Google docs o Gmail, i un llarguíssim etcètera. En canvi, molts docents els costa això d’utilitzar complements en fulls de càlcul. Obrir el full, configurar-lo i utilitzar el menú és força menys intuïtiu.

Amb els mateixos GAS, es poden fer aplicacions web senzilles, però, com deia, tenen algunes limitacions importants. Algunes es poden sortejar. Altres, s’han d’assumir. La més important, sense entrar encara en l’àmbit de programació, és que estan limitades a 30 usuaris concurrents. Aquesta limitació pot ser important si es crea una web app que hagin d’utilitzar els alumnes. Si és per gestió de centre, o el claustre és molt gran, o difícilment s’arribarà a aquesta xifra.

Però què podem fer amb les web apps? De fet, podem fer el mateix que amb qualsevol script que creem en un full de càlcul o en un document. L’únic que canvia és l’entorn. En lloc d’utilitzar-los des del full de càlcul o des del document, l’utilitzarem des d’una pàgina web. Moltes de les web apps que ens poden venir al cap es poden fer amb formularis de Google i algun script que tracti les dades, però els formularis tenen un format molt rígid: una pregunta sota de l’altra i els resultats van a parar a un full de càlcul.

Aquests darrers mesos he fet dues web apps. Una primera, per recollir dades. Concretament, més de 50. Moltes de Sí o No. Amb formularis de Google seria llarguíssim. Amb web apps, poses els camps un al costat de l’altre, amb botons per a categories, i queda força més presentable.

Fixeu-vos en la imatge que es demanen 13 dades, d’una de les 6 categories. Si això ho fem amb un formulari, ocuparia diverses pantalles només d’aquesta categoria.

Una segona aplicació que he fet és per accedir a diferents fulls de càlcul. Cada docent té un full de càlcul per desar l’assistència dels alumnes. A través d’una web app, qualsevol company pot registrar l’assistència en el full d’un company sense tenir accés ni tan sols de lectura. A través de la web app es tria grup, dia i hora, i la web app accedeix al full corresponent i desa l’assistència (ok, reconec que no m’he esforçat massa i he aprofitat el mateix disseny de la capçalera 😉)

Això sí, per fer la web app s’ha de conèixer GAS, s’ha de conèixer html i css i s’ha de conèixer javascript. La combinació de tot és el que ens permet crear-les. En el següent article hi entrem una mica.

Fa un temps ja havia fet alguna altra web app. Concretament per mostrar a les famílies les dades d’assistència del seu fill. En un full de càlcul estaven totes les dades, i la web app, a partir de l’usuari que accedeix, mostrar només les dades de l’alumne corresponent.

Fixeu-vos que, bàsicament, aquestes web apps el que fan és recollir i mostrar dades que estan en fulls de càlcul, filtrant per l’usuari que hi accedeix. Però, com deia, també es poden fer moltes altres accions. Enviar correus, crear formularis, crear documents, etc. De fet, si no fos per aquesta limitació dels 30 usuaris concurrents, un complement com CoRubrics seria molt més intuïtiu si estigués fet amb web app. La interfície, en lloc de ser el full de càlcul, seria una pàgina web, on s’indicaria la rúbrica, els alumnes i els docents. La possibilitat que el docent que l’utilitzi “espatlli” alguna cosa, modificant fórmules, esborrant files, etc., seria molt més baixa.

La idea d’aquest article només era fer la presentació de les web apps amb Google apps script. En la segona part, el proper article, veurem com crear-ne una de molt senzilla, incorporant html, una mica de css i javascript.

 

 

Español (Spanish) English

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.