El format condicional en full de càlcul amb cel·les de diferents fulls

Español (Spanish) English

Feia algun temps que no escrivia un article una mica tècnic i gens pedagògic. Avui vull parlar del format condicional dels fulls de càlcul de Google. Recuperant una funcionalitat del qViC m’hi he trobat i, si no ho coneixeu, igual us pot ser útil.

Com la majoria sabreu, el format condicional dels fulls de càlcul, com el nom indica, permet que el format d’una cel·la canviï si es produeixen determinades condicions. Per exemple, podem fer que una cel·la amb un nombre aparegui de color vermell si és negatiu o negre si és positiu. El que vull mostrar en aquest article és com canviar el format d’una cel·la a partir dels valors que introduïm en una altra cel·la que, a més, està en una altra pestanya del mateix full de càlcul (o dit, millor, en un altre full del mateix llibre).

Hi ha moltes opcions de format condicional: si la cel·la és buida, si hi ha un nombre, si el nombre és menor o major que una quantitat, si conté un text, etc. Però totes es refereixen a la mateixa cel·la on l’apliquem. Si volem que el format canviï a partir del contingut d’una cel·la diferent, cal utilitzar la darrera opció de totes, fórmula personalitzada.

Aquesta fórmula sempre començarà amb un igual. Per exemple, podem posar

=B1="F"

Ara, la nostra cel·la actual, suposem A1, canviarà el format quan en la cel·la B1 hi introduïm el valor F.

A més, podríem fer que aquest format condicional tingués efecte en un rang de cel·les, i no només en la cel·la A1. Per exemple, podria tenir efecte en el rang A1:A10. Per aconseguir-ho, tenim dues opcions. O bé copiem i enganxem (amb l’opció enganxa només el format condicional) o simplement indiquem el rang A1:A10 en la casella on diu Aplica a l’interval.

Tot i que no ho veurem enlloc, com que la fórmula no té cap signe de $, la referència de les cel·les canvia en les altres cel·les del rang. En la cel·la A2, és com si el format condicional tingués la fórmula =B2=”F”, tot i que si mirem el format condicional, continua indicant la fórmula respecte a B1.

Fins aquí, tot molt bé. Però què passa si volem que la cel·la que conté el valor que fa canviar el format estigui en un altre full? Seria lògic pensar que només cal indicar la cel·la amb el nom del full. Per exemple, =’Full 2′!B1=”F”

Pot ser molt lògic, però no  funciona. Perquè funcioni, ens cal utilitzar una altra fórmula, la fórmula INDIRECT. Així doncs, hauríem d’escriure,

=INDIRECT("'Full 2'!B1")="F"

Tampoc sembla tan complicat, oi? Però, com sempre en aquestes coses, hi ha efectes col·laterals i no funciona bé. Fixeu-vos que ara la referència a la cel·la B1 està dins un camp de text (està entre cometes). Per tant, el full de càlcul no ho interpreta com una referència a una cel·la sinó com un text. I quina conseqüència té això? Que només funciona bé en la cel·la A1. En les altres, encara que no hi hagi cap signe de dòlar, no funciona. Quan en la cel·la ‘Full 2’!B1 es posa una F, tot el rang A1:A10 canvia de color. Quan es deixa en blanc o s’hi introdueix qualsevol altre valor, tot el rang A1:A10 perd el color.

Hi ha solució? Sí, és clar. Només cal complicar una mica més la fórmula per tal que la referència a B1 no estigui en un camp de text.

=INDIRECT("'Full 2'!"&ADDRESS(ROW(A1);COLUMN(A1)+1))="F"

Dins la fórmula INDIRECT, a part del camp de text, hi posem la fórmula ADDRESS, que ens crearà una referència a una cel·la a partir d’indicar-la un número de fila i un número de columna.

Com a fila, indicarem la mateixa de la nostra cel·la A1, per tant, ROW(A1). I com a columna, una més que la de la nostra cel·la A1, ja que en el full 2 mirem la columna B.

D’aquesta manera, les referències a A1 sí són referències a cel·les i no són camps de text. Per tant, en aplicar-ho al rang, sí s’actualitzaran i el format condicional funcionarà correctament.

Español (Spanish) English

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.