Darreres actualitzacions de CoRubrics

Español (Spanish) English (English)

En l’últim mes, CoRubrics ha incorporat un parell d’actualitzacions per fomentar encara més l’avaluació formativa. CoRubrics sempre ha estat una eina, bàsicament, d’avaluació formativa. Però la utilització de nombres per indicar el nivell assolit, no facilitava aquesta concepció de l’avaluació.

Per defecte, CoRubrics proposa no enviar cap qualificació. La idea és que la rúbrica es passi diverses vegades durant la realització d’una tasca, per tal que els alumnes rebin feedback, reflexionin i prenguin decisions per millorar. Però la indicació del nivell assolit amb nombres, provocava que molts alumnes fessin regles de tres i calculessin notes, quan el que es pretenia és que llegissin les descripcions assolides i milloressin la tasca.

Com dèiem, CoRubrics ha incorporat dues actualitzacions.

  • Quan els alumnes reben la rúbrica, s’ombreja la descripció del nivell que han assolit en la rúbrica i reben la llegenda dels colors.
  • En el moment de triar les opcions d’enviament, s’ha creat una nova opció per triar si s’envien nombres que indiquen el nivell de cada aspecte (les puntuacions). Per defecte,  no s’envien.

Ajuntant les dues actualitzacions, quan es fa l’avaluació amb la rúbrica, es poden enviar els resultats de la següent manera:

D’aquesta manera, l’alumne no rep cap nombre.  Només la rúbrica amb les zones ombrejades segons el nivell assolit. D’aquesta manera, es posa de manifest més clarament que la rúbrica s’utilitza formativament, per detectar quins aspectes l’alumne està assolint, quins encara ha de millorar i veure com fer-ho (a partir de les descripcions dels nivells més avançats).

Si, al final del procés d’aprenentatge, es vol utilitzar la rúbrica per qualificar, les opcions que oferia CoRubrics no han canviat i es pot seguir enviant la nota final de cada tipus d’avaluació (coavaluació, autoavaluació i heteroavaluació) i la nota global (mitjana ponderada de les anteriors).

 

Español (Spanish) English (English)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.