Coneixeu la comunitat GEG Spain?

Español (Spanish) English

Estic tornant de Madrid en el tren d’alta velocitat i aprofito aquestes tres horetes per escriure un article. Vinc de passar un dia i mig amb els coordinadors de la comunitat GEG Spain. Ja fa un parell d’anys llargs que en sóc un i, avui, em ve de gust parlar de la comunitat i dels seus coordinadors.

Primer de tot, vull que quedi clar, cal dir que és per a mi una de les comunitats més important que tinc per millorar la meva pràctica docent. Pertànyer a aquesta comunitat i, especialment, a l’equip de moderació, em fa avaluar, reflexionar i millorar la meva feina (i passió). Per tant, deixeu-me que comenci agraint als 13 membres de moderació la seva feina i implicació constant, i a la resta de comunitat les seves aportacions.

Ahir a la tarda ens vam trobar els coordinadors i vam estar compartint els projectes que cadascú ha anat desenvolupant, els neguits que té i les previsions de futur més immediates. Ens trobem tots presencialment un cop a l’any (per videoconferència força cops més) i és molt interessant poder saber on i com ens trobem tots. La jornada d’avui l’hem dedicat a treballar i a formar-nos. Revisió i valoració de la tasca feta i programació del que realitzarem durant el curs.

Pels que no conegueu la comunitat, primer de tot us convido a que us hi uniu. Només cal tenir un usuari d’algun domini G Suite (a Catalunya, l’usuari XTEC ens serveix) i accedir al següent enllaç.

És una comunitat de professors/es, quasi dos mil, que de manera virtual compartim dubtes, inquietuds, encerts i errors en l’ús de tecnologia per millorar l’aprenentatge dels nostres alumnes. Utilitzem tecnologia de Google (d’aquí el nom GEG, Google Educator Group) però no exclusivament. El nexe d’unió de tots nosaltres no és pas la tecnologia que utilitzem. El nexe és la transformació educativa. Noves metodologies (que no són tan noves), digitalització de les aules (com? per a què? en quin grau?), competència digital de l’alumnat i dels docents, avaluació, inclusió i molts més aspectes.

Molts cops, quan parlo de la comunitat, rebo crítiques per la promoció que fem de Google i tal. No entraré a defensar ni a criticar la tecnologia de Google, que cadascú utilitzi el que cregui convenient. Però un cop has acabat la teva reflexió i has fet la tria de la tecnologia que utilitzaràs a l’aula, va molt bé poder estar en contacte amb altres professors que utilitzen la mateixa tecnologia. Això ens permet compartir el que és important, l’aplicació en la millora de l’aprenentatge dels alumnes. Justament, el fet de compartir part de la tecnologia que utilitzem ens permet que, la tecnologia, sigui el menys important. I que el centre sigui realment l’alumne i com aprèn.

Hi ha gent que li molesta que Google aparegui pel mig. A mi no, simplement, perquè no té cap mena d’influència en la comunitat. Evidentment que li va bé la nostra existència, però l’equip de moderadors no es deixa enlluernar fàcilment. Si mai intenta influir en el que planifiquem com a comunitat, veureu com hi haurà un daltabaix important.

La comunitat té una segona pota important, a part de la part virtual. Són els esdeveniments o jornades presencials. A Catalunya n’hem fet un parell, les anomenem trobades G Suite, però se’n fan força més. Algunes són de la comunitat, com València, Saragossa, Madrid, Mérida i properament Tenerife i alguna més. I altres hi estan relacionades d’alguna manera, com el País Basc i Mallorca.
Els coordinadors organitzem o donem suport per poder organitzar una trobada d’un o dos dies on els membres de la comunitat (i altres que no ho són) es puguin trobar i puguin compartir experiències. Moltes d’elles relacionades amb la tecnologia, però no només. Sense anar més lluny, a la trobada de València del maig passat em van deixar xerrar una estona simplement d’avaluació formativa. Sense eines ni màquines. Només compartint la meva experiència (i dubtes) amb altres docents.

No cal dir que tots els membres de la comunitat, incloent els seus moderadors, participem de manera voluntària i sense rebre cap remuneració mai. Quan fem trobades presencials, acostumem a demanar experiències per presentar. Tothom que acaba presentant alguna experiència ho fa únicament amb el propòsit de compartir i de crear comunitat. Si pertanys a la comunitat i vols ser-ne membre, té algun sentit que vulguis cobrar? Si vols un retribució, que seria lícita, serà què no ets un membre més de la comunitat. Per això fugim dels gran gurús de l’educació. I, sobretot, fugim dels personalismes.

Tot i això, i com que els aprecio molt a tots i cadascun d’ells, us els vull presentar. Els podeu trobar al site que tenim de la comunitat.  Remeneu una mica i trobareu què fem exactament i qui són els coordinadors (la comunitat som tots!).

El teu centre té un domini G Suite i n’uses les eines? Seràs molt benvingut. El teu centre utilitza altres tecnologies però vols veure què fan altres docents? També seràs benvingut. Ets d’un comunitat autònoma on el Departament o Conselleria d’Educació dona un usuari d’un domini G Suite (com l’XTEC) a cada professor i vols veure com el pots aprofitar? Seràs benvingut. T’interessa la competència digital dels teus alumnes o la teva pròpia? Seràs benvingut.

Vaja, que si vens a compartir amb altres docents, tant de primària, com de secundària, com d’infantil, com de formació professional, com d’universitat, com d’educació d’adults, etc. seràs molt benvingut!

Torno d’un dia i mig de feina intensa. De compartir idees i propostes amb un grup excepcional de gent. Persones al serveis de companys professors. Persones, molts cops anònimes (igual heu mirat el web i ja ens coneixeu una mica o heu vingut a alguna trobada), que es deixen la pell creant i mantenint un banc de recursos, fent entrades a la comunitat o contestant a companys, preparant esdeveniments per a moltes persones (inscripcions, àpats, tallers…) i tantes i tantes altres coses. I tot amb un únic objectiu. Millorar l’educació. Aconseguir que els nostres alumnes aprenguin més i millor.

Acabo quasi com he començat. Agraint aquest esforç que fan. Gràcies per poder aprendre amb vosaltres!

Español (Spanish) English

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.