Rúbriques d’un sol punt: automatitzar la compartició entre alumnes

Español (Spanish) English

Aquest curs hem començat a utilitzar de forma habitual i més o menys sistemàtica les rúbriques d’un sol punt. Parlo en plural perquè no és només cosa meva, sinó del professorat del meu centre que treballem per projectes a 4t d’ESO.

Pels que no conegueu les rúbriques d’un sol punt (aquí l’enllaç d’on les vaig conèixer), no són res més que rúbriques analítiques habituals, on només s’indica el nivell expert i, enlloc d’avaluar seleccionant un nivell, cal escriure quins són els punts de cada aspecte que cal millorar per arribar a ser expert i quins punts ja són correctes. En l’enllaç podeu veure diferents models.

Aquí continuació, una de les que utilitzem, per avaluar el portafoli (carpeta d’aprenentatge) dels alumnes.

Tal i com es mostra en l’exemple, les utilitzem per fer coavaluació, autoavaluació o avaluació del professor.

En aquest tipus de rúbriques (almenys en el model que nosaltres utilitzem), no hi ha nota final. De fet, és una rúbrica pensada per fer avaluació formativa. L’alumne està desenvolupant alguna tasca i, amb la rúbrica, revisem en quin estat es troba i com l’ha d’anar millorant.

Per fer l’avaluació final, ja utilitzarem una rúbrica analítica clàssica, amb totes les descripcions per a cada nivell i aspecte.

La veritat és que estic content de com està funcionant. En cada projecte, que pot durar unes 40 hores, fem un parell d’avaluacions amb rúbrica d’un sol punt abans del lliurament definitiu. Els alumnes veuen els portafolis dels seus companys, revisen els seus i, tot plegat, afavoreix l’aprenentatge i la reflexió.

La manera més senzilla que hem trobar de fer aquestes avaluacions és a través de documents de Google. Es crea un document per a cada alumne i es comparteix amb l’alumne (o alumnes) avaluadors. En el nostre cas, en el mateix document de Google hi anotem les diferents revisions, una sota l’altra. Exemple de plantilla d’avaluació d’un portafoli.

Automatització

Ara bé, en una classe de 30 alumnes, el procés pot ser una mica pesat. Crear 30 còpies de la plantilla i compartir cada còpia amb l’alumne avaluat i amb l’alumne (o alumnes) avaluadors. La primer part (la de crear les còpies) es pot fer a través de Google Classroom, però la segona no és possible (la de compartir).

La segona revisió tinc costum que la faci un altre alumne, així hi ha més diversitat. Per tant, cal tornar a compartir amb el nou alumne avaluador i eliminar la compartició amb el de la primera revisió. Vaja, tot plegar una mica pesat.

Tinc especial aversió a la feina repetitiva sense cap valor pedagògic, així que m’he creat una plantilla amb un script molt senzill que facilita la tasca.

Aquí hi ha la plantilla

El procediment és molt senzill, ja que el menú que té el full (Rúbrica d’un sol punt) només té dues opcions. Però anem a pams.

En la columna A, cal indicar el nom de tots els alumnes del grup. I en la columna B, els seus correus.

En la columna C hem d’indicar el correu dels alumnes correctors. Si es vol fer a l’atzar, es pot utilitzar el menú Rúbrica un sol punt / Assignar alumnes avaluadors a l’atzar.

La primera vegada que es fa servir, l’script demana permisos. Google avisa que no l’ha revisat i pot no ser segur, però en opcions avançades permet instal·lar-lo.

Sigui a l’atzar o manualment, al full quedaran els alumnes, el seu correu i el correu del corrector.

En la cel·la B2, cal indicar l’adreça del document de Google que ens servirà de plantilla. Per obtenir-la, només cal obrir el document i copiar l’adreça de la part superior del navegador.

Reviseu que l’adreça acabi amb /edit.

Ja només cal triar la segona opció del menú Rúbrica d’un sol punt / Crear documents i/o compartir-los.

La primera vegada que es fa servir, l’script demana permisos. Google avisa que no l’ha revisat i pot no ser segur, però en opcions avançades permet instal·lar-lo.

Com que és el primer cop que l’utilitzem, crearà una còpia per a cada alumne i el compartirà amb permís d’edició amb el mateix alumne i amb el seu corrector o correctors.

Aquest procés no és ràpid. Pot trigar diversos minuts. I, fins i tot, és possible que obtinguem un error per excés de temps. Si això passa, només cal tornar a triar l’opció de Crear documents i seguirà el procés.

En el full quedarà indicat l’enllaç a cada document.

Si més endavant volem fer una segona revisió utilitzant el mateix document de Google creat per a cada alumne, només cal canviar els alumnes avaluadors (es pot tornar a fer a l’atzar). Quan tornem a triar l’opció de Rúbrica d’un sol punt / Crear documents i/o compartir-los, l’script veurà que ja estan creats els document i només en canviarà els permisos.

Els alumnes sabran a qui han d’avaluar perquè rebran dos mails de compartició de documents. Un amb el seu document i un altre amb el document del company a qui han d’avaluar.

Espero que, si us animeu a utilitzar rúbriques d’un sol punt, aquesta plantilla us pugui ser útil.

Español (Spanish) English

2 thoughts on “Rúbriques d’un sol punt: automatitzar la compartició entre alumnes

  1. Moltes gràcies Jaume per la feina d’scriptar aquests processos de crear, compartir i enviar correus. Ja et diré em trobo algun problema. Has tingut feedback de professors que l’han fet servir?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.