La llicència dels Chromebooks

Español (Spanish) English

Igual que fa uns anys van aparèixer les tauletes i es van estendre en bastants centres educatius, ara sembla clar que és el torn dels Chromebooks. Jo fa dos anys que els utilitzo i, com he dit en més d’una ocasió, n’estic molt content i, de moment, no els canvio.

Quan es comença a treballar amb Chromebooks, un dels primers dubtes que apareix és el tema de la llicència. Google ofereix sense cost G Suite for education, però les llicències dels Chromebooks s’han de pagar. Cada una val (a dia d’avui) 23 €+IVA i serveix per tota la vida útil de l’ordinador. Es paga només un cop. Val la pena pagar-la? Sense la llicència no podem funcionar igualment? En aquest article explico la meva experiència i les meves recomanacions.

Els centre educatius, en general, no anem sobrats de pressupost i les famílies ja fan una inversió força elevada amb material i sortides o en llibres de text o llicències de llibres digitals (en els centres que n’utilitzen). Cal pagar aquests quasi 30€? La meva resposta és clara: sí!

Comencem però pel principi. Un Chromebook funciona perfectament sense llicència. És més, un particular que es compri un Chromebook no comprarà mai una llicència.

El que permet la llicència és que una organització que utilitzi G Suite (ja sigui una empresa, una ONG o un centre educatiu) tingui opcions de control del Chromebook. De fet, la llicència no s’introdueix al Chromebook. És compren les llicència que calen i aquestes apareixen a la panell d’administració del domini de G Suite.

Quan s’inicia el Chromebook per primer cop, s’indica que serà gestionat per l’organització i, si en el panell d’adminstració hi ha llicència lliures,  se n’hi assigna una.

G Suite ja permet tenir un control molt elevat dels usuaris. Es pot controlar què poden fer i què no. Des dels serveis de Google que poden utilitzar, passant per les pàgines que tenen bloquejades, els components que poden instal·lar i un llarg etcètera de configuracions. I per fer-ho no cal la llicència.

La llicència permet que aquest control sigui a nivell d’ordinador i no d’usuari. A més, afegeix alguns aspectes de control del maquinari (micro, càmera…) però no són massa rellevants.

Així doncs, perquè és recomanable adquirir-la? Molt senzill. Si els alumnes tenen Chromebooks sense llicència, en qualsevol moment poden iniciar sessió amb un compte de gmail que s’hagin creat i fer tot el que vulguin. Així de senzill. Totes les restriccions que haguem posat, tots els complements que haguem previst que se l’hi instal·lin, totes les configuracions quedaran en no res. Amb l’usuari de gmail els alumnes ho podran configurar tot com vulguin i instal·lar el que vulguin.

Si és té la llicència, simplement es restringeix quins usuaris poden iniciar sessió en aquell ordinador i problema solucionat. Si només es permet iniciar sessió amb usuaris del domini del centre, que és el més habitual, l’alumne no podrà entrar amb el seu gmail i per tant, sempre estarà controlat.

Dit així, controlat, pot quedar una mica inquisitorial. Sóc molt amant de l’educació i poc de la prohibició, però qualsevol que hagi administrat ordinadors que remenen els alumnes sabrà que hi ha configuracions i limitacions que són importants per la seguretat informàtica de l’alumne i pel manteniment de l’ordinador.

Un cop es disposa de la llicència, cal treure’n partit. No les destaco com a imprescindibles, però tenint la llicència val la pena veure opcions que es poden configurar, com ara permetre el mode convidat, l’ús de la càmera, controlar l’actualització de l’ordinador, instal·lar impressores de Google Cloud…

Español (Spanish) English

2 thoughts on “La llicència dels Chromebooks

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.