En aquest article, signat per la Laia Palou i el Jaume Feliu, es presenta una infografia on es mostra una possible manera de programar i avaluar de manera competencial. Està enfocat clarament a l’ensenyament secundari obligatori a Catalunya. Hem dividit el procés en 4 estadis, començant pels ous, seguint per l’eruga, passant per la crisàlide i acabant per la papallona.
En un inici, el recurs havia de ser només una infografia. Però que de mica en mica s’ha anat expandint fins a convertir-se en 5 infografies i 6 vídeos. Qui sap si acabarà en forma de llibre per poder donar més recursos i exemples.
En tot cas, el recurs només presenta la manera com els autors i part del claustre de l’institut Salas i Xandri programa les seves matèries, projectes o unitats intentant aconseguir un aprenentatge competencial. No pretén ser l’única manera de fer-ho, ni tan sols la més correcta. És la manera com els autors ho fan, després de cinc anys d’experiència d’aplicació del decret d’ordenació de la secundària i de moltes hores de reflexions i intercanvi d’opinions entre els propis autors, entre el claustre del Salas i Xandri i entre molts altres docents amb els quals els autors han tingut relació gràcies a les formacions que han impartit. Tant de bo pugui ser útil a altres docents de secundària i ajudi en l’aprenentatge competencial dels seus alumnes.
Sí. Penso que també és important tenir en compte aspectes d’actitud quan qualifiquem una matèria.
Sí. Penso que també és important tenir en compte aspectes d’actitud quan qualifiquem una matèria i que una part de la nota de la matèria contempli aspectes com la implicació, participació, interès i motivació a l’hora d’aprendre.