Nova versió del Quadern Virtual del Professor, la v4.2

Español (Spanish)

Ja fa uns quants anys que vaig començar aquest blog i el primer article va ser per compartir el Quadern Virtual del Professor. Ara acabo d’actualitzar-lo de cara al proper curs, publicant la versió 4.2.

Pels que no el conegueu, no és res més que un full de càlcul, amb un script associat, que substitueix a la típica llibreta de notes on anotem el seguiment dels alumnes. L’avantatge és que està al núvol (Google Drive) i, per tant, és accessible des de qualsevol dispositiu. I, en ser digital, és molt senzill obtenir resums, càlculs i estadístiques. Us animo a que passeu per qv.tecnocentres.org i el remeneu una estona.

Pels que ja el conegueu, aquestes són les novetats d’aquesta versió:

 • Un petit canvi cromàtic, tot i que no sé si ha millorat gaire. Reconec que el disseny gràfic no és el meu fort.
 • Per accelerar la càrrega del quaderm, els dies festius ja no es marquen sols. Ara, un cop introduïts, cal triar l’opció del menú que els marca tots.
 • S’afegeix una opció al menú per tal de poder enviar qualificacions a les famílies.
 • En aquesta versió, quan s’envia una incidència a una família, l’alumne en rep un còpia (si s’han indicat els correus de família i de l’alumne al full Contacte).
 • S’indica el % d’assistència en el full Resum Assistència i en la fitxa de l’alumne.
 • En les qualificacions de les activitats es poden afegir comentaris (amb l’opció “Inserir Notes” del botó dret). En enviar qualificacions a alumnes o a famílies s’ofereix la possibilitat també d’enviar els comentaris.
 • S’afegeix una columna per afegir punts a la nota final de cada avaluació (Punts extres). Així, si algún alumne lliura tasques voluntàries, se li poden sumar unes dècimes a la nota final. En versions anteriors hi havia l’opció de fer que les activitats sumessin més del 100%, però en aquesta no serveix. Quan un alumne no fa una activitat, es pot puntuar ambun 0 (i li farà mitjana) o se li pot deixar en blanc, i es presentarà la mitjana ponderada sense tenir en compte aquella activitat.
 • S’afegeixen diferents tipus d’incidències (Acumulació de retards, Rendiment acadèmic…)
 • Es permet enviar més d’una incidència a la vegada, indicant els nombres separats per comes.
 • En la fitxa de l’alumne apareix un gràfic radial de l’assoliment de competències per avaluacions.
 • Les notes finals de cada avaluació apareixen amb les lletres dels assoliments: NA, AS, AN i AE. En la versió en castellà això no passa, ja que fora de Catalunya no s’utilitza aquesta nomenclatura.

A més, com en tota nova versió, es corregeixen errors que s’havien detectat.

Els centres on tots els professors utilitzen el Quadern, poden utilitzar la plantilla del tutor que recull dades de tots els quaderns. Aquesta plantilla rep el nom d’Assistatut. La setmana que ve en publicaré la nova versió adaptada al nou curs.

Podeu trobar la nova plantilla i totes les instruccions de funcionament al següent web:

http://qv.tecnocentres.org

Espero que us sigui útil.

 

Español (Spanish)

18 thoughts on “Nova versió del Quadern Virtual del Professor, la v4.2

 1. Hola, penso i és una opinió personal que no és por seguir avaluant amb números i només modificar la qualificació final, sinó estem desvirtuant el sistema. Cada activitat ha d’estar replantejada per avaluar qualitativament, vol ser un canvi metodològic més que un simple canvi numèric. A la meva escola fa ja alguns anys ho fem així (a la FP) que no vull dir que ho fem bé, sempre es pot millorar. Bones et faig aquest comentari com a possibles millores properes, moltes gràcies per les teves aportacions

  1. Estic totalment d’acord amb tu, però cal poder sobreviure. Malgrat l’ordre no ho digui, seguint la filosofia de l’ordre cal replantejar tota l’avaluació. I això està molt bé, però no es pot publicar a 9 de juliol. Requereix una reflexió tranquil·la i de tot el claustre.
   A final del curs que ve, el quadern canviarà i molt! Però primer caldrà que cada professor agafi les competències (que estan pensades per etapes i no per cursos) i les redefineixi per cursos. I, després, encara aterri més i les concreti per trimestre. Un cop això estigui fet, caldrà eliminar les mitjanes. No es pot indicar si un alumne ha assolit la concreció d’una competència fent la mitjana del trimestre. Caldrà dissenyar activitats per treballar continguts i encaminar a l’assoliment de competències, i caldrà cercar la manera de veure a final de trimestre si s’ha assolit. Això té molt a veure amb valoracions finals i molt poc amb mitjanes ponderades.
   Però així en teoria és molt senzill, però darrera hi ha una gran feina i cal fer-la bé i amb reflexió.
   Així que, per sobreviure i sortir del pas, el quadern segueix treballant amb mitjanes i fa una conversió a final de trimestre (conversió que també fa el propi Departament per calcular les mitjanes finals d’etapa).

 2. Com cada curs que començo, gràcies Jaume per la feina que ens comparteixes.

  Quant a les noves plantilles tinc un dubte. Els festius aquest any no surten marcats en blau directament, hauria de sincronitzar-los utilitzant el meu google calendari?! He estat remirant i el curs passat els festius estaven ja vinculats a la pàgina de sessions; no passa el mateix aquest curs.
  Si m’ho pots aclarir t’ho agrairé.
  Gràcies de nou,
  Neus

 3. Abans de res, gràcies pel Quadern, Jaume.

  Pel que fa a l’opció “Marcar els dies festius”, quan ho faig, Google avisa que “QVP v4.0 vol accedir al teu compte de Google” i demana accés a gestionar el meu correu electrònic i els fulls de càlcul. Em sorprèn que es necessiti l’accés al correu electrònic per marcar els dies festius. He modificat alguna cosa que no calia?

  De nou, gràcies per la feina que fas per la comunitat educativa.
  Jordi

  1. No, Jordi, no has tocat res. Quan en un full de càlcul hi ha un script, el primer cop que s’utilitza Google demana permís per tot el que pot fer l’script. Si mires el menú, a més dels dies festius, veuràs que es poden enviar notes als alumnes, a les famílies… És per això que et demana permís per accedir al correu, per enviar correus en nom teu.
   Tranquil que no fa res més (si saps una mica de programació pots veure el codi de l’script amb l’opció Eines/Editor d’scripts i comprovar-ho tu mateix)

 4. Hola, Jaume. En primer lloc voldria donar-te les gràcies pel teu treball, és realment impressionant. És el meu primer any com a mestre i una companya me l’ha recomenat.

  Però tinc un problema: jo faig classe els 5 dies de la setmana i quan vaig a modificar les Dades del curs i poso a “Dia de les classes en número” els números de l’1 al 5 per indicar que hi ha classe de dilluns a divendres, a la cel·la D4 surt un 3 i llavors quan vaig al full d’assistència apareix que només faig classe els dimecres. He provat de tot i ja no sé què fer.

  Em podries donar un cop de mà? Moltes gràcies!

 5. Hola Jaume. M he descarregat el quadern i em sembla molt bo. Però tinc un problema utilitzant la tablet, en la pestanya Actitud, apareix la fórmula per si ha faltat l alumne, i no puc borrar-la amb facilitat. Amb el pc simplement escrivint ja desapareix, però en la tablet no. Com es pot solucionar per fer-ho ràpid?

  Gràcies i enhorabona pel treball fet

  Raül Silvestre
  Prof. Tecnologia IES Betxí

  1. Hola Raül,

   la fórmula permet que si un alumne ha faltat i s’ha indicat en Assistència, aparegui també a Actitud (per evitar errors en introduir observacions d’actitud). Abans ho feia amb formats condicionals, però carregava massa el full i apareixien errors.
   La solució, per a tablets, és eliminar totes les fórmules. S’obre en un ordinador i s’eliminen totes. Es perd la funcionalitat, però facilita la introducció de l’actitud.

 6. Hola Jaume, la veritat és que una companya em va descobrir aquests quaderns competencials i des d’aquell dia els utilitzo perquè són una meravella.
  Dit això tinc un dubte les opcions que et dona a la taula d’assistència són les seguents:
  R: RETARD
  F: FALTA D’ASSISTÈNCIA

  Les opcions fj i rj que serien retards i faltes justificades?

 7. Hola Jaume. Ja fa temps que uso els qv. Moltes gracies. Em pregunto si seria possible accedir a la versió que avalua sobre 4 i que tries el pes de cada activitat (%). He perdut l’arxiu descarregat i he esborrat alguna formula dels fulls del curs passat. Encara no veig clar lo de les competències però faré alguna prova.

 8. Hola Jaume,

  És possible que en versions futures del Quadern Virtual es puguen assignar més de 2 hores en un mateix dia?. Ho dic perquè impartisc classe a cicles formatius i en moltes ocasions tenim mòduls de 3 o 4 en un mateix dia.

  He aconseguit posar més hores duplicant el número del dia però en un mòdul que faig de 10 hores setmanals repartides en blocs de 3 i 4 hores diàries no es possible afegir-les totes.

  Gràcies per la teua feina,
  Salutacions

  1. Em sap greu, però no és un canvi trivial, cal tocar molts aspectes de fórmules i scripts.
   Ara estic centrat en mantenir el qViC i del quadern només en corregeixi els errors que es detecten, però no dono abast per anar-hi afegint funcionalitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.