Editors digitals per a Chromebooks

Español (Spanish)

A l’inici d’utilitzar Chromebooks, podem trobar a faltar programes que en altres sistemes operatius utilitzàvem. Mica en mica, vas cercant i descobrint aplicacions que són equivalents i que, per l’ús que en podem fer amb els alumnes, són prou vàlides.

En aquest article parlaré dels editors d’àudio, fotografia i vídeo que jo utilitzo. N’he provat uns quants i els que presento són els que de moment més em convencen, tots ells gratuïts.

Àudio

featurespreviewComenço amb la darrera incorporació que he fet. Des d’aquest inici de curs utilitzo l’aplicació Beautiful audio editor.

De moment és gratuïta i funciona bé. És un editor multipistes d’àudio, de l’estil de l’Audacity. A més, té l’avantatge que s’integra amb el Google Drive, de tal manera que des de l’aplicació es poden desar directament els projectes a la meva unitat del Drive. També es pot fer al revés, des del Drive, es pot obrir directament un projecte en aquesta aplicació.

On està més verd és en el tema d’efectes. Té un compressor, equalitzador i poca cosa més. Però molt fàcilment, permet enregistrar, importar fitxers MP3, tallar i moure àudio, automatitzar volums…

Molt recomanable i fàcil d’utilitzar. I li podem donar moltes aplicacions pedagògiques en moltes àrees: llengües, música, tecnologia, projectes interdisciplinars…

Sense Chromebook també es pot utilitzar, ja que és una aplicació web. Funciona en qualsevol sistema operatiu que permeti instal·lar el navegador Chrome.

Fotografia

unnamedDesprés de provar-ne moltes, des del curs passat que m’he quedat amb el Pixlr editor. Té un look similar al GIMP o al Photoshop, de manera que els alumnes que han treballat amb algun d’aquests programes molt ràpidament utilitzen aquest.

Pels retocs que es necessiten a l’aula, almenys a secundària, més que suficient. Treball per capes, seleccions amb vareta, canvi de lluminositat, efectes…

A més, igual que l’anterior, s’integra també amb Google Drive, de tal manera que desar i obrir arxius és molt senzill. L’alumne quasi no distingeix si és una aplicació nativa de Google Drive o no.

Igual que l’anterior, es pot utilitzar amb qualsevol ordinador amb el navegador Chrome, sense que sigui un Chromebook.

Vídeo

ytEn aquest apartat encara segueixo buscant. De moment m’he de conformar amb el Youtube editor. Funciona molt bé i és gratuït, però té una mancança molt gran i li faltaria alguna funció.

De forma fàcil permet pujar vídeos, tallar-los, afegir transicions, lletres, fotografies… a l’estil del Windows Movie Maker. I publicar-ho a internet és molt senzill, ja sigui públicament o de forma oculta perquè només pugui veure el vídeo qui en tingui l’enllaç.

La gran mancança que té és que no permet afegir àudios externs, suposo que per evitar que la gent posi música de la qual no en té el copyright. És cert que té un bona biblioteca de músiques on pots trobar molts estils diferents per acompanyar qualsevol imatge. El problema està amb les veus en off. En molts treballs, és ideal que els alumnes gravin vídeo i després, per exemple amb el Beautiful audio editor, enregistrin una veu en off, amb efectes sonors i música de fons. Amb el Youtube editor això no es pot fer, ja que no es pot importar cap pista d’àudio.

Entre les funcions que li faltarien en destaco una. No permet fer Chrome key (gravar amb una tela verda i després substituir-la per una fotografia, a l’estil dels homes del temps de la televisió). En centres educatius aquesta funciona permet moltes aplicacions interessants.

És cert que hi ha aplicacions, com ara We video, que permet fer totes aquestes limitacions que té el Youtube editor, però no és gratuït. I els preus per estudiant, tampoc són massa econòmics.

Cal destacar que mica en mica van apareixent més aplicacions. I que cada cop més models de Chromebook permeten utilitzar aplicacions d’Android (per mala sort, els meus models encara no), però aquestes solucions que he presentat permeten treure prou suc del Chromebook i no trobar a faltar altres programes que no estan disponibles per aquest sistema operatiu.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.