La coavaluació i l’autoavaluació ens permeten conèixer millor els alumnes

Español (Spanish)

Quan vaig començar a utilitzar les rúbriques d’avaluació ara fa 5 anys, les usava exclusivament per avaluar activitats concretes. Com que sóc de l’especialitat de tecnologia, vaig començar a utilitzar-les per avaluar objectes o productes que els alumnes construïen. Una maqueta d’una casa, un anunci de televisió, un programa de ràdio, un joc de mecanismes… Quan començàvem l’activitat els alumnes coneixien el que els demanava i, per tant, entenien millor la qualificació final.

Amb el temps, vaig introduir la coavaluació. No només era jo qui avaluava el producte final de l’activitat, sinó que els companys també ho feien. Això dotava als alumnes de sentit crític, tan amb els seus treballs com amb els dels companys.

Més endavant, vaig passar a utilitzar les rúbriques, no només en el producte final, sinó també en el procés. Un rúbrica ens permetia determinar com havia de ser aquest procés (planificació, temporització…). I també les vaig utilitzar en el treball de grup. Al centre on estava es va dissenyar una rúbrica per avaluar el treball en grup cooperatiu. En començar un projecte/activitat els alumnes la coneixien i en acabar-lo, avaluaven els seus companys.

En la darrera versió de CoRubrics GAFE vaig introduir la separació de resultats de coavaluació i d’autoavaluació. Ara, cada cop que demano als alumnes que facin servir la rúbrica d’avaluació de treball en grup cooperatiu, els demano també que s’autoavaluin.

I, la veritat, és que apareixen resultats molt interessants. Comparar el que un alumne pensa del treball cooperatiu que ha fet amb el que en pensen els seus companys és molt ric. I més si els companys hi afegeixen comentaris. Ens trobem alumnes molt exigents, que sempre creuen que aporten al grup menys del que els grup considera. I al revés, els que no veuen la realitat i consideren que aporten molt i el grup no ho crec gens.

Aquí en podeu veure un exemple del darrer projecte que hem realitzat al centre.

co_au_rubric

Fer-los arribar aquests resultats aporta una nova visió als alumnes que els ajuda a reflexionar. Lògicament, alguns s’ho prenen molt malament, però això també ens ajuda a conèixer-los millor.

En conclusió, de forma molt senzilla, ja que CoRubrics GAFE és totalment automàtic, coneixem aspectes de la personalitat dels alumnes que ens ajuden a acompanyar-los en els seu procés d’aprenentatge i de formació com a persones.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.