Organitzant projectes amb eines de Google

Español (Spanish)

Ja fa força anys que treballo a l’aula amb projectes (no entrarem ara a discutir si són o no ABP) i en farà quatre que ho faig de manera transversal. De manera transversal o globalitzada o interdisciplinar o… vaja, que cadascú li posa el nom que vol. Per entendre’ns, fa quatre anys que faig projectes on intervenen diferents professors de diferents matèries. I la veritat és que no és gens senzilla la coordinació entre tots si del que es tracta és que els alumnes facin un sol projecte i no acabin fent trossos a cada matèria sobre un mateix tema.

Les eines del Google apps m’han ajudat en aquesta coordinació i en aquest article explicaré la manera en que actualment els organitzem (tot i que aquesta manera està en constant evolució). Sense voler donar lliçons de res, crec que pot ser útil per agafar idees o per veure el que no s’ha de fer 😉

Per molt que els alumnes hagin de fer un producte final i se’ls expliqui en què ha de consistir, crec que és fonamental que en algun lloc els alumnes trobin activitats que els guiin en aquest procés. Aquí ja utilitzem la primera eina de Google.

Disseny del projecte

Per dissenyar el projecte de forma cooperativa entre els professors, utilitzem Google Sites. Ens posem d’acord en quin serà el producte final que els alumnes hauran de realitzar, perfilem les línies mestres i creem un Google Sites on tots els professors implicats són propietaris. Els professors cerquen i enllacen recursos, creen activitats competencials, de reflexió, de cerca… i en tot moment veuen el que els altres professors també estan creant. En les reunions setmanals es va posant tot en comú. Vaja, que s’acaba fent de forma cooperativa la guia del projecte que els alumnes seguiran. Us enllaço un parell d’aquestes Sites en les que he participat per tal que en pugueu veure’n exemples. No volen ser cap model de res, simplement ho comparteixo per exemplificar l’explicació:

Documents del projecte

Un cop el projecte ha començat, és molt important poder fer un seguiment de les tasques que va realitzant cada alumne i cada grup. Per això utilitzem Google Docs. Cada alumne té el seu document de treball individual, on anirà realitzant les activitats individuals. Aquestes activitats són les que després posarà en comú amb el grup i, després de valorar pros i contres i d’explicar-se les seves idees i conclusions, arribaran a acords.

En els alumnes més joves (primer d’ESO) i amb menys experiència en treball per projectes, els professors realitzem una plantilla del document, i cada alumne se’n fa una còpia i la comparteix amb tots els professors. Aquí en teniu un exemple: exemple de plantilla individual (del projecte Sistema Terra-Lluna-Sol). De la mateixa manera, també fem un document d’activitats de grup, exemple de plantilla de grup. El secretari del grup serà l’encarregat d’omplir-lo.

Quan el projecte s’està desenvolupant, els professors poden consultar i comentar aquests documents als alumnes, aportant idees de millora, fent preguntes… Cada grup té assignat un professor de referència, que tot i que no entri a cada moment del projecte a classe amb ells, sí segueix la feina que van fent.

Qüestionaris

Quan el projecte té una quantitat important de conceptes nous pels alumnes, és de gran utilitat utilitzar qüestionaris a mig projecte. Els alumnes cerquen i aprenen, però no sempre tots els alumnes acaben entenent tots els conceptes nous. Utilitzar els formularis de Google amb el complement Flubaroo ens permet detectar de forma senzilla si la majoria d’alumnes està assimilant i aprenent els conceptes nous i, si s’escau, intervenir per facilitar-ho. No es tracta de fer exàmens, sinó només de fer-los preguntes perquè cadascú respongui segons el que ha après (amb apunts, llibres. ordinador i el que calgui).


Seguiment del treball a classe

Per tal que un projecte arribi a bon port, la motivació i el treball a classe és fonamental. Per tant, quan s’avaluï el projecte caldrà tenir dades d’aquest treball a classe. Com que cada professor només entra algunes hores, és difícil tenir una visió global d’aquest treball. Per això utilitzem un full de Google Sheets. Cada professor, just 5 minuts abans d’acabar una sessió amb els alumnes, indica en un full com ha treballat cada alumne. Simplement indica per cada alumne una lletra: M (malament), R( regular, C (correcte) i B (bé). Després es fa una conversió a un número. No és res més que orientatiu, però així hi ha dades de fàcil recol·lecció i no cal fiar-se només de la memòria dels professors.
Per facilitar la vida als professors, en el primer full els alumnes estan ordenats per grups (és més senzill avaluar el treball mirant grup per grup) i el segon alfabèticament (per poder copiar i enganxar fàcilment a d’altres fulls per fer mitjanes. Exemple de graella de seguiment individual.

Avaluació del projecte

Per avaluar el projecte, acostumem a utilitzar dues rúbriques. Una, per avaluar el producte final. Aprofitem la platilla CoRubrics per tal que aquesta avaluació sigui a dues bandes. Avaluen els professors i també els companys. La segona rúbrica que acostumem a utilitzar és la d’avalaució del treball cooperatiu. També amb l’script CoRubrics, cada alumne avalua els seus companys de grups.

CoRubrics també dóna una conversió numèrica orientativa de la rúbrica, ordenada per ordre alfabètic, a més de permetre comentaris tan de professors com d’alumnes.
Exemple de CoRubrics.

L’avaluació del projecte també tindrà en compte els documents individuals i de grup que han realitzat els alumnes. Cada professor és encarregat de dos o tres grups i corregeix aquests documents. Posa comentaris als documents i omple la graella amb la puntuació de cada activitat. Exemple de graella de puntuació.
Altre cop, la graella permet puntuar per grups i dóna el resultat ordenat alfabèticament, per tal que sigui senzill copiar i enganxar.

Informe final del projecte

A partir de les rúbriques, notes i comentaris, es fa un informe d’avaluació final de cada alumne. Primer s’utilitza un darrer full de càlcul, on només s’han de copiar i enganxar les notes obtingudes anteriorment. Com que a les rúbriques, al fulls de seguiment de treball a l’aula i al full d’avaluació dels documents totes les notes estan ordenades alfabèticament, fent copiar i enganxar es pot obtenir la nota final (donant un pes acordat a cadascuna de les tasques).

Aquí en teniu un exemple. Exemple de full de càlcul de notes globals. Evidentment, el full dóna només nombres i en una reunió del professorat es mira cadascun dels alumnes, es parla del treball que ha fet, es miren les notes parcials i s’acaba posant una nota final amb comentaris. És important que els alumnes tinguin un retorn del seu treball i que sigui més o menys detallat. En un projecte fan moltes tasques i cal que sàpiguen que han fet bé i què poden millorar.

Per acabar, cal que tant els alumnes com les famílies puguin rebre aquest informe. Per això utilitzem un complement per als fulls de càlcul de Google anomenat Autocrat. El mateix full de càlcul de les notes globals ens permet crear un document en Google docs per cada alumne, que compartim amb el mateix alumne i amb la seva família (ja que tenim creat un usuari per família). A més de les notes i dels comentaris hi afegim els resultats de les rúbriques (no numèrics). Exemple d’informe de l’alumne.

No sé si sembla molt complicat o no, però la veritat és que a nosaltres ens funciona prou bé. Sense haver de fer massa coses estranyes ni perdre massa temps en coses inútils, acabem tenint uns projectes fets de manera col·laborativa entre tots els professors, que es desenvolupen correctament estigui el professor que estigui a l’aula i que s’avaluen tenint en compte molt aspectes, tan del procés com del resultat final.

Com sempre, qualsevol aclariment, objecció, millora… que vulgueu fer serà molt ben rebut als comentaris.

Español (Spanish)

2 thoughts on “Organitzant projectes amb eines de Google

 1. Hola.

  Estoy realizando un formulario donde pueda registrar horario de citas, estuve investigando un poco y lo mas cercano a lo que quiero lo encontré en uno de tus escritos (Recibir avisos cuando se contesten formularios de Google – el 6 de octubre 2013), es este tu escribes lo siguiente:

  “Si además en el formulario hemos usado formlimiter (un google script que explicaré en próximos artículos) , podremos hacer que los horarios donde ya tenemos entrevistas con padres no salgan en el formulario”.

  Estuve buscando la explicación, pero no la encuentro.

  Podrías por favor ayudarme a resolver mi inquietud.
  Gracias.

  1. Ya no recordaba que lo escribí y, al final, no hice ningún artículo al respeto. Este curso no lo estoy utilizando, pero en la web del creador tienes información y un vídeo explicativo. Eso sí, todo en inglés.
   Web del creador
   En la página de los complementos de Google también hay más información y la opción para instalarlo:
   FormLimiter en Google Add-ons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.