Intervals protegits en còpies de fulls de càlcul

Español (Spanish)

L’article d’avui va sobre un aspecte molt concret i específic dels fulls de càlcul de Google. Concretament, va sobre el que succeeix quan es fa una còpia d’un full que té algun interval protegit. Vaja, que igual interessa a poca gent 🙁

Per si algú no coneix què és un interval protegit, en un article anterior en vaig parlar: utilitzar rangs protegits de fulls de càlcul de Google Drive per fer seguiment de grups cooperatius.

Fins no fa massa, quan un usuari feia una còpia d’un full que tenia algun interval protegit, la còpia tenia l’interval definit però estava desprotegit. O sigui, que a la pràctica, és com si la còpia no tingués cap interval protegit. Fa un parell de mesos això ha canviat. Com és costum, t’assabentes per casualitat, quan de cop coses que funcionaven deixen de fer-ho. El nou funcionament té més lògica.

El que fa ara Google amb la còpia és el següent: la còpia continua tenint els intervals protegits per tothom, excepte per la persona que ha fet la còpia.

D’entrada, l’usuari que hagi fet la còpia tindrà la sensació que no hi ha cap interval protegit. Però si aquest full de càlcul el comparteix amb algun usuari, o bé si el col·loca en una carpeta compartida, els usuaris podran accedir al full però no podran modificar els intervals protegits.

I quina aplicació té això a l’aula? És interessant si s’utilitza Google Classroom o Doctopus. Podem preparar un full de càlcul a mode de plantilla i protegir alguns intervals que els alumnes no puguin modificar.

Quan a través de Classroom o de Doctopus cada alumne en rebi una còpia, els intervals seguiran protegits. Tal i com funcionava fa uns mesos, la còpia quedava lliure per cada alumne.

El propietari de tots els documents que s’han creat automàticament via Classroom o Doctopus és el professor. I aquests sistemes els han compartit amb cada un dels alumnes. Per tant, s’ha fet una còpia d’un full que tenia intervals protegits i s’ha compartit. El propietari, que és el professor, té accés total. Les persones amb qui s’ha compartit, els alumnes, no tenen accés a modificar els intervals protegits.

Potser és un cosa massa específica i no l’utilitzareu mai, però a mi em serveix. I de fet, no només amb els alumnes. Amb els quaderns virtuals del professor també em va molt bé. A través del complement Assistatut es fan còpies automàticament dels quaderns i es comparteixen amb els professors. Com que hi ha intervals protegits, en fer les còpies l’administrador té accés a tots els fulls, però els professors hi ha intervals que no poden modificar. Així evito que puguin eliminar algunes fórmules i demés.

Els professors que no utilitzen l’Assistatut, com que són ells que es fan la còpia directament de la plantilla i en són propietaris, no tenen cap restricció d’accés al quadern.

Español (Spanish)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.